Nam kobietom ciężko jest sobie wyobrazić życie bez chociażby jednego kawałka czekolady. Jeśli choć raz jej spróbujesz, nie będziesz mogła oprzeć się czekoladowej pokusie. Opinie na temat spożywania czekolady i jej wpływu na nasze zdrowie są podzielone. My jednak stajemy w jej obronie i udowadniamy, że jedzenie czekolady (oczywiście w rozsądnych ilościach) może mieć bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i nieść ze sobą wiele dobroczynnych właściwości. Zaskoczona i zadowolona? Oto 8 rzeczy, których nie wiedziałaś o czekoladzie. Pora nadrobić zaległości!
1
Może przyczynić się do zwiększenia odporności
Ta informacja jest bardzo przydatna, szczególnie w okresie jesienno – zimowym, gdzie otaczające nas zewsząd wirusy, tylko czekają, aż nasz układ odpornościowy osłabnie na tyle, by mogły nas zaatakować. Gorzka czekolada (im więcej kakao zawiera, tym lepiej ) w znacznym stopniu wpływa na zwiększenie odporności naszego organizmu. Jak to możliwe? Dzieje się tak dlatego, że pobudza ona między innymi krążenie krwi, a tym samym wzmacnia naszą odporność na wirusy i bakterie, ponieważ organizm lepiej pracuje, umie się bronić i jest dotleniony.
2
Pozytywnie wpływa na pracę mózgu i serca
To kolejna informacja, która ucieszy wszystkich zwolenników czekolady. Czekolada wpływa korzystnie na mózg i serce. Szacuje się, że jej regularne spożywanie (oczywiście w rozsądnych ilościach) może redukować ryzyko chorób serca i udaru mózgu nawet o 30 proc. Jej zdrowotne właściwości przypisane są związkom zawartym w kakao. Wybierajcie te czekolady, które mają w swoim składzie go najwięcej.
Czekolada to prawdziwa bomba energetyczna, jedna tabliczka zawiera ok. 550 kalorii. Ważne jest to, że zawarta w niej energia jest łatwo przyswajalna, więc tabliczkę czekolady warto mieć zawsze pod ręką, szczególnie, gdy czeka nas wysiłek fizyczny, albo gdy wybieramy się w góry.
My kobiety wiemy o tym bardzo dobrze. Gdy mamy zły nastrój, zbliża nam się miesiączka, sięgamy po czekoladę. I słusznie, bo to wszystko prawda. Czekolada sprawia, że więcej się uśmiechamy i poprawia się nasz nastrój. Skąd takie działanie? W swoim składzie zawiera neuroprzekaźnik, regulujący pracę serca i mózgu. Naturalnie te składniki wydzielają się w trakcie snu i relaksu. Ale to jeszcze nie wszystko, czekolada jest również idealnym źródłem fenyloetyloaminy, która powoduje zastrzyk endorfin.
5
Poprawia koncentrację i pamięć
Już pisaliśmy o tym, że czekolada pomaga zwalczyć przedegzaminacyjny stres, ale i sprawia, że lepiej nam się skoncentrować i zebrać myśli. Na koncentrację pozytywnie wpływa przede wszystkim zawarta w niej pirazyna, natomiast pamięć wspomaga lecytyna oraz magnez.
6
Opóźnia procesy starzenia
Pewnie zainteresuje Cię fakt, że u miłośników czekolady zanotowano 20-procentowy wzrost przeciwutleniaczy we krwi, które chronią nasz organizm przed powstawaniem wolnych rodników. Nasza skóra kocha również masło kakaowe, zapobiega ono procesowi starzenia i powstawaniu zmarszczek.
7
Nie sprzyja powstawaniu próchnicy
Ta wiadomość ucieszy wszystkich dbających o biały i zdrowy uśmiech. Ekstrakt z łusek kakaowca jest bezpieczny dla zębów. Pamiętajmy jednak, że to tyczy się gorzkiej czekolady, normalna czekolada, w której jest pełno cukru na pewnie nie wpłynie korzystnie na stan naszego uzębienia. Wniosek jest jeden, częściej sięgajcie po gorzką czekoladę.
Dla ciała i zmysłów! Po zjedzeniu kostki gorzkiej czekolady poziom dopaminy się podnosi. Natomiast zawarte w niej bioflawonoidy dobrze wpływają na naczynia krwionośne, co poprawia krążenie krwi. Cukier doda energii do miłosnych igraszek, ana zmysły podziała aromat miazgi kakaowej, wywołując uczucie rozkoszy i rozprężenia układu nerwowego.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!