Ten tłusty, delikatny owoc jest prawdziwym magazynem pożytecznych składników. Najważniejsze z nich to witaminy E i C (przeciwutleniacze, chroniące organizm przed …
Ten tłusty, delikatny owoc jest prawdziwym magazynem pożytecznych składników. Najważniejsze z nich to witaminy E i C (przeciwutleniacze, chroniące organizm przed szkodliwym pływem wolnych rodników, które podejrzewane są między innymi o wywołanie pewnych nowotworów ). Owoce awokado zawierają również sporo beta – karotenu, potasu (niezbędnego do funkcjonowania nerwów i mięśni ), błonnika oraz kwasu foliowego. Wbrew powszechnemu przekonaniu, że awokado nie tuczy, jeden owoc zawiera średnio ponad 100 kalorii i 11 gramów różnych tłuszczy. Połowa z nich to tłuszcze nienasycone, pomagające obniżyć poziom „złego cholesterolu” sprzyjającego chorobom serca.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!