Bez bakłażana trudno sobie wyobrazić kuchnie śródziemnomorską. Równie ciężkie byłoby też bez niego życie wegetarian, dla których stanowi on alternatywę mięsa. Bakłażana możemy kupić niemalże w każdy markecie. Największe uprawy zlokalizowane są na Dalekim Wschodzie, nad Morzem Śródziemnym, w Ameryce Środkowej. Dziś prezentujemy Wam przepis na bakłażany nadziewane z serem. Do ich przygotowania będziecie potrzebować.
Składniki:
2 bakłażany
120 g sera żółtego
2 pomidory
2 łyżki parmezanu
bazylia
olej
sól
Przygotowanie:
Bakłażany należy umyć i przekroić wzdłuż. Miąższ wydrążyć i pokroić w kostkę, środek posolić i odłożyć, ponownie umyć. Następnie osuszyć i podsmażyć na oleju, zdjąć bakłażany i podsmaży miąższ. Pomidory obrać, wymieszać z bazylią, miąższem i pokrojonym w kostkę serem, doprawić solą. Wydrążone bakłażany napełniamy farszem, a wierzch posypujemy parmezanem. Całość zapiekamy w piekarniku ok.15 minut w 180 ͦ C.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!