SZUKAJ
Kulinaria
0

Bazylia – Królewskie ziele

Tak nazywana jest bazylia we Francji. Słowo wywodzi się od łacińskiego basilikos, czyli król – bo kiedyś wierzono, że tylko władca może zerwać tę roślinę. Do Europy Południowej dotarła z Iranu i Indii w XVI w.

Bazylia – Królewskie ziele

Tak nazywana jest bazylia we Francji. Słowo wywodzi się od łacińskiego basilikos, czyli król – bo kiedyś wierzono, że tylko władca może zerwać tę roślinę. Do Europy Południowej dotarła z Iranu i Indii w XVI w. Bazylii używa się jako przyprawy –ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak. Suszone liście dodaje się do sałatek i zup, duszonych warzyw i twarożku. Bazylia to ważny składnik włoskich dań. Jest również głównym elementem pesto. Dobrze działa na organizm – poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Stosuje się ją w łagodnych zaburzeniach trawiennych przy wzdęciach.

Zapoznajcie się z przepisem na szybkie domowe pesto
Składniki:
2 szklanki świeżych liści bazylii
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
pół szklanki orzeszków piniowych
pół szklanki posiekanej świeżej pietruszki
3/4 szklanki tartego parmezanu
1 łyżeczkę soli
pół łyżeczki pieprzu
2/3 szklanki oliwy z oliwek

Ten przepis na pesto z bazylii jest bardzo prosty. Wystarczy włożyć wszystkie (oprócz oliwy z oliwek) produkty do miksera i zrobić z nich jednolitą masę. Kiedy mikser będzie jeszcze działał, wlej oliwę. Jesteście zaskoczeni, że to już wszystko? Teraz musicie tylko ugotować swój ulubiony makaron i macie pyszny, zdrowy i smaczny obiad 🙂

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *