SZUKAJ
Zdrowie
0

Bolesne miesiączkowanie: Poznaj produkty, które mogą Ci pomóc

Jeśli bolesność przy miesiączkowaniu zaczyna być odczuwalna w późniejszym okresie życia, może to wskazywać na powstanie takich schorzeń jak stan zapalny w obrębie miednicy…

Bolesne miesiączkowanie: Poznaj produkty, które mogą Ci pomóc

Jeśli bolesność przy miesiączkowaniu zaczyna być odczuwalna w późniejszym okresie życia, może to wskazywać na powstanie takich schorzeń jak stan zapalny w obrębie miednicy, włókniakomięśniak gładki lub endometrioza (stan zapalny śluzówki macicy), co koniecznie trzeba skonsultować z lekarzem.

Bolesne miesiączki jednak często występują także u kobiet młodych, przed ostateczną stabilizacją cyklu menstruacyjnego. Dolegliwości te zmniejszą się zazwyczaj przed urodzeniem pierwszego dziecka lub po zastosowaniu doustnych środków antykoncepcyjnych. Istnieją również pewne dowody na to, że złagodzenie bólu w opisanym przypadku osiągnąć można po zastosowaniu witaminy B6 oraz oleju z wiesiołka dwuletniego. Więcej informacji na ten temat znajdziecie poniżej….

Napięcie przedmiesiączkowe to twój problem? Pozbądź się go stosując naturalne preparaty

Wiele kobiet twierdzi, że na podstawie własnego doświadczenia, że zwiększenie dawek witaminy C i E oraz takich składników  mineralnych, jak wapń i magnez, również może być pomocne w łagodzeniu bolesności podczas miesiączkowania. Wynika to przypuszczalnie z faktu, że te składniki wpływają  rozluźniająco na ściany naczyń krwionośnych, co zmniejsza przykre odczucia związane z ich obkurczaniem się. Witamina B6 znajduje się w mięsie, pełnych ziarnach zbóż , drożdżach piwnych i warzywach zielonoliściastych, natomiast witamina C występuje w większości owoców i warzyw. Witaminę E zawierają na zimno tłoczone oleje , jaja, zarodniki pszenne oraz słodkie ziemniaki (bataty). Produkty mleczne są bogate w wapń, a skorupiaki i orzechy w  magnez.

Oto lista produktów, które pomogą Ci zmniejszyć dolegliwości bólowe podczas miesiączkowania

Szpinak i inne ciemnozielone warzywa liściaste ze względu na zawartość magnezu oraz witaminy B6.

Chleb z pełnego  ziarna oraz pełne ziarna zbóż – ze względu na zawartość węglowodanów złożonych, witaminy B6 i magnezu.

Jaja, zarodki pszenne lub orzechy – ze względu na zawartość witaminy  E, umożliwiającej  łagodzenie bolesności  uciskowej piersi.

Mięso czerwone, drób wątroba (niewskazane dla kobiet zamierzających zajść w ciążę) oraz inne podroby – ze względu na zawartość żelaza i witaminy B6.

Pomarańcze i inne owoce cytrusowe oraz soki – ze względu na zawartą w nich witaminę C; spożywaj je podczas posiłków, aby ułatwić w ten sposób organizmowi przyswajanie żelaza z innych produktów.

Tłoczy na zimo olej z nieskażonych oliwek- ze względu an wysoką zawartość witaminy E; stosować do surówek i przyrządzania  potraw przetwarzanych  termicznie.

Skorupiaki i wszystkie inne owoce morza, jak również orzechy oraz suszone owoce ze względu na zawarty w nich magnez.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *