Bromelaina jest enzymem trawiącym białka uzyskiwanym z ananasa. Mo on silne właściwości przeciwzapalne. Stosuje się go od lat pięćdziesiątych jako środek wspomagający leczenie wielu schorzeń od kontuzji sportowych po choroby serca.
Bromelaina jest enzymem rozkładającym i ścinającym białko występującym w świeżych ananasach. Dostępny w sklepach preparat jest zazwyczaj uzyskiwany z łodygi ananasa i różni się od enzymu występującego w owocu. Preparaty zawierające bromelię są wytwarzane głownie w Japonii oraz na Tajwanie i Hawajach.
Bromelaina jest silnym środkiem przeciwzapalnym który łagodzi bóle i opuchliznę oraz wspomaga gojenie tkanek. Uważa się, że jest ona skuteczna dzięki temu, że współdziała z prostaglandynami, substancjami podobnymi do hormonów. Bromelaina hamuje działanie tych prostaglandyn, które wywołują ból i stany zapalne, a jednocześnie pobudza tworzenie się prostaglandyn przeciwzapalnych. Pobudza także rozkład włóknika, czyli fibryny, nierozpuszczalnego białka, które jest jedną z najważniejszych substancji, biorących udział w procesie krzepnięcia krwi. Bromelaina jest wyjątkiem wśród enzymów rozkładających białka, ponieważ przechodzi nierozłożona przez przewód pokarmowy i jest przyswajana przez organizm w pierwotnej postaci. Dzięki swym właściwościom przeciwzapalnym bromelaina skutecznie zmniejsza ból i opuchliznę, które powstają w wyniku urazów stawów uszkodzeń mięśni oraz leczy rany i oparzenia. Podczas badań przeprowadzonych w grupie 700 strażaków okazało się, że o tych, którzy zażywali bromelainę, parzenia goiły się nawet 2 razy szybciej niż u pozostałych uczestników eksperymentu. Istnieją też przesłanki, które pozwalają sądzić, że bromelaina łagodzi rany i ból po niezbyt skomplikowanych zabiegach chirurgicznych, szczególnie u kobiet, które poddano operacji z powodu komplikacji porodowych. Bromelaina wraz z innym enzymem proteolitycznym, trypsyną, działa skutecznie na stany zapalne dróg moczowych. Badania wykazały, że 78 proc. pacjentów cierpiących na takie stany zapalne odczuło ulgę w wyniku przyjmowania obu tych substancji.
Enzym ten przeciwdziała nadmiernej lepkości płytek krwi, dzięki czemu pomaga zwalczać choroby układu sercowo – naczyniowego, zmniejszając ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej, a także zapobiegając zwężeniu tętnic. U osób cierpiących na chorobę wieńcową, które zażywają 1 do 1,4 g bromelainy dziennie, w ciągu 4 do 90 dni następuje złagodzenie objawów ( im bardziej zaawansowana choroba tym potrzeba więcej czasu).
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!