Zalety: Na tych dietach dość szybko spadnie Ci waga.
Wady: Sztywne i restrykcyjne. Większość osób szybko ma dość hamburgerów bez bułek, owoców czy warzyw. Brak równowagi między składnikami pokarmowymi. Diety wysokobiałkowe często zawierają mało warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych.Mogą być niebezpieczne. Jeśli organizm jest zmuszony rozkładać tłuszcze zamiast węglowodanów, jako produkt uboczny powstają związki ketonowe, które obciążają nerki i powodują wypłukiwanie wapnia z kości. Stosowanie takiej diety może powodować nieprzyjemny zapcha z ust, mdłości, wymioty, zburzenia orientacji, omdlenia, a nawet śmierć. Niektóre z tych diet zalecają pokarmy o dużej zawartości cholesterolu i tłuszczów nasyconych, zatykających naczynia krwionośne. Brak w nich wapnia i fitosubstancji, chroniących przed chorobami.
Uwagi: Wprawdzie niektórym osobom udało się zrzucić nadwagę za pomocą tych diet, lecz trzeba je stosować z wielką ostrożnością. Szybki początkowy spadek wagi to wynik odwodnienia (po radykalnym ograniczeniu pokarmów węglowodanowych), następnie ograniczenia sumarycznej ilości dostarczanych organizmowi kalorii, a wcale nie ograniczenia ilości węglowodanów. Uważa się ponadto, że przy ograniczonej kaloryczności pożywienia trzeba w zamian zwiększyć udział białka.
Wady: Niezrównoważone pod względem zawartości składników pokarmowych. W zależności od grupy krwi, zaleca się unikanie pewnych grup pokarmowych i kompensowanie braków preparatami farmakologicznymi.
Uwagi: To podejście nie ma uzasadnienia naukowego. Brak danych, które potwierdzałby pogląd, że grupa krwi ma jakikolwiek związek z procesem trawienia.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!