SZUKAJ
Zdrowie
0

Cała prawda o popularnych dietach odchudzających!

Jest wiele książek na temat odchudzania z „rewelacyjnymi dietami” raz na zawsze mającymi rozwiązać problem nadwagi. Zadaj sobie pytanie: Czy dieta o której przeczytałeś to sposób odżywiania który mógłbyś prezentować na stałe?..

Cała prawda o popularnych dietach odchudzających!

Jest wiele książek na temat odchudzania z „rewelacyjnymi dietami” raz na zawsze mającymi rozwiązać problem nadwagi. Zadaj sobie pytanie: Czy dieta o której przeczytałeś to sposób odżywiania który mógłbyś prezentować na stałe? Jeśli odpowiedz brzmi nie, to najprawdopodobniej prędzej czy później, po zakończeniu diety, odzyskacie dawną wagę. Najlepsza dieta to zdrowszy sposób odżywiania, który można stosować na stałe. Jeśli już masz zamiar zdecydować się na jakąś dietę, wybierz taką która jest zróżnicowana i urozmaicona. Oto niektóre z popularnych diet.

Niskotłuszczowa, z dużą zawartością błonnika

Zalety: Zalecana przez większość specjalistów.

Wady: Diety, które zalecają bardzo niskie spożycie tłuszczu (poniżej 10 %), mogą prowadzić do niedoborów zdrowych tłuszczów i są mało realne w praktyce, ze względu na ich skrajną restrykcyjność.

Uwagi: Wiele osób z powodzeniem stosuje te diety. Ich mniej skrajne wersje uwzględniają najnowsze ustalenia nauki o żywieniu.

Wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa

Zalety: Na tych dietach dość szybko spadnie Ci waga.

Wady: Sztywne i restrykcyjne. Większość osób szybko ma dość hamburgerów bez bułek, owoców czy warzyw. Brak równowagi między składnikami pokarmowymi. Diety wysokobiałkowe często zawierają mało warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych.Mogą być niebezpieczne. Jeśli organizm jest zmuszony rozkładać tłuszcze zamiast węglowodanów, jako produkt uboczny powstają związki  ketonowe, które obciążają nerki i powodują wypłukiwanie wapnia z kości. Stosowanie takiej diety może powodować nieprzyjemny zapcha z ust, mdłości, wymioty, zburzenia orientacji, omdlenia, a nawet śmierć. Niektóre z tych diet zalecają pokarmy o dużej zawartości cholesterolu i tłuszczów nasyconych, zatykających naczynia krwionośne. Brak w nich wapnia i fitosubstancji, chroniących przed chorobami.

Uwagi: Wprawdzie niektórym osobom udało się zrzucić nadwagę za pomocą tych diet, lecz trzeba je stosować z wielką ostrożnością. Szybki początkowy spadek wagi to wynik odwodnienia (po radykalnym ograniczeniu pokarmów węglowodanowych), następnie ograniczenia sumarycznej ilości dostarczanych organizmowi kalorii, a wcale nie ograniczenia ilości węglowodanów. Uważa się ponadto, że przy ograniczonej kaloryczności pożywienia trzeba w zamian zwiększyć udział białka.

Odżywiania zgodne z grupą krwi

Zalety: Żadnych.

Wady: Niezrównoważone pod względem zawartości składników pokarmowych. W zależności od grupy krwi, zaleca się unikanie pewnych grup pokarmowych i kompensowanie braków preparatami farmakologicznymi.

Uwagi: To podejście nie ma uzasadnienia naukowego. Brak danych, które potwierdzałby pogląd, że grupa krwi ma jakikolwiek związek z procesem trawienia.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!