SZUKAJ
Zdrowie
0

Cenne włókno pokarmowe

Włókno pokarmowe nie jest trawione, lecz ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Znajduje się w nieprzetworzonych pokarmach roślinnych: ziarnie, warzywach, owocach, nasionach, roślinach strączkowych, orzechach i pestkach.

Cenne włókno pokarmowe

Włókno pokarmowe nie jest trawione, lecz ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Znajduje się w nieprzetworzonych pokarmach roślinnych: ziarnie, warzywach, owocach, nasionach, roślinach strączkowych, orzechach i pestkach. Pokarmy zwierzęce nie zawierają go wcale. Istnieją dwa rodzaje włókna – rozpuszczalne i nierozpuszczalne.

Włókno rozpuszczalne (błonnik rozpuszczalny) występuje w fasoli, soczewicy, jabłkach, gruszkach, owsie i sprzyja wyrównaniu poziomu cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Nierozpuszczalne włókno, czyli właściwy błonnik (celuloza), występuje w ziarnie zbóż, w pestkach, warzywach, przyśpiesza przechodzenie treści przez jelito grube. Pożywienie obfitujące w włókno zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu, wyrównuje poziom cukru, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy.

Jak zwiększyć ilość włókna pokarmowego w diecie:
1. Ilość włókna w diecie zwiększaj stopniowo, przez kilka tygodni, dążąc do dawki 25-35 g dziennie, a także pij dużo wody. Zapobiegnie to niepożądanym objawom, które mogą początkowo występować: wzdęciom, wzmożonej perystaltyce jelit, luźnym stolcom.
2. Nie stosuj sztucznych preparatów dostarczających włókna, jedz więcej owoców i warzyw.
3. Jeśli musisz przyjmować preparaty z włókien, stosuj preparaty z babki płesznik, dostępne w aptekach. Spożywanie czubatej łyżki stołowej (10 g) dziennie przez dłuższy czas obniża poziom cholesterolu mniej więcej o 5 procent i reguluje wypróżnienia.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!