SZUKAJ
Kulinaria
0

Choinkowe ozdoby z piernika

Mało kto wie, że historia pierników się sięga średniowiecza. Pierwsze pierniki nie były takie słodkie jak dzisiejsze. Przez długie lata jedynym źródłem słodyczy był miód, dopiero z czasem zaczęto dodawać do ciasta cukier i bakalie…

Choinkowe ozdoby z piernika

Mało kto wie, że historia pierników się sięga średniowiecza. Pierwsze pierniki nie były takie słodkie jak dzisiejsze. Przez długie lata jedynym źródłem słodyczy był miód, dopiero z czasem zaczęto dodawać do ciasta cukier i bakalie.

Na stołach kuchni staropolskiej pierniki gościły nie tylko od święta. Traktowano je jako swoisty rodzaj pieczywa. Wyroby miej słodkie serwowano gościom jako przystawkę do wina. Słodkie specjały natomiast przeznaczano na wytworne prezenty.
My dziś pokażemy Wam jak przygotować choinkowe ozdoby z piernika. Do ich przygotowania będziecie potrzebować:

Składniki:
200 mg masła, 500 g miodu, 250 g cukru, 1 opakowanie przypraw do piernika, 15 g kakao, 1200 g mąki, 1 opakowanie proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, 2 białka, 300 g cukru pudru, czerwony, niebieski i żółty barwnik spożywczy, kolorowe groszki, posypka do blachy, masło.

Przygotowanie:
Masło, miód, cukier, przyprawę do pierników, kakao wymieszać i zagotować w rondelku, stale mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Razem z solą i jajami dodać do masy miodowej. Zagnieść ciasto. Cisto wyrobić początkowo łyżką, później rękoma. Uformować je w kulę, owinąć w folię aluminiową i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc. Natłuścić jedną lub dwie blachy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rozwałkować ciasto po posypanej mąką stolnicy, na grubość 4 mm, wycisnąć foremkami małe ciasteczka i piec na środkowym poziomie przez 15 minut. Po upieczeniu zdjąć ciasteczka używając do tego szerokiego noża i ułożyć na podstawce, aby wystygły. Ubić białka na sztywną pianę, dodając powoli tyle przesianego cukru pudru, żeby powstał biały gęsty lukier. Lukier podzielić na trzy części i każdą zabawić innym barwnikiem. Z pergaminu skręcić małe stożki, napełnić je kolorowym lukrem, obciąć koniuszki i wyciskać lukier na ciasteczka. Ozdobić ciasteczka kolorowymi groszkami z posypką.

Nasza rada:
Ciasteczka odpowiednio ozdobione, np. imieniem kogoś bliskiego, zapakowane w piękny papier i przewiązane kokardą mogą być prezentem lub posłużyć jako wizytówki przypięte do upominków.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!