1. Herbata została odkryta pond 5000 lat temu przez chińskiego cesarza Shen Nunga.
2. Przywędrowała do Anglii prawdopodobnie w czasie panowania królowej Elżbiety I, kiedy to żeglarze z Kompanii Wschodnioindyjskiej przywieźli z Chin paczki liści herbaty dla krewnych i przyjaciół.
3. Do roku 1700 w Londynie było ponad 500 punktów sprzedających kawę i herbatę, natomiast sprzedaż alkoholu upadła.
4. Na początku roku 1800 Anna – żona siódmego księcia Bedfordu rozpoczęła tradycję picia popołudniowej herbaty między lunchem a obiadem, zaspakajając nią głód. Pomysł rozwinął w tym samym czasie czwarty lord Sandwich. Ponieważ nie chciał opuszczać posiłku, wymyślił pierwszą kanapkę. Miedzy dwoma kromkami chleba umieścił kawałek mięsa i w ten sposób mógł, nie odrywając się od gry, zjeść przekąskę, popijając ją herbatą.
5. Z herbatą wiążą się również niektóre przesądy, na przykład liście herbaty rozsypane na schodach odstraszają diabła i złe moce.
6. Profesjonalni rzeczoznawczy oceniający herbatę wąchają ją, sprawdzają jej smak po zaparzeniu, a niektórzy nawet wsłuchują się w odgłos liści potrząsanych w garści, by sprawdzić, czy są suche.
7. Nowojorski kupiec Thomas Sullivan zupełnie przypadkowo wynalazł herbatę w torebce, kiedy to podczas w 1904 roku wysyłał próbki herbaty zaszyte w kawałki jedwabiu.
8. Picie herbaty z mlekiem lub bez jest kwestią indywidualną .
9. Picie herbaty z cytryną było zwyczajem pruskim. Wprowadziła go córka królowej Wiktorii, żona Fryderyka III – króla pruskiego i cesarza Niemiec.
10. Do herbaty powinno się stosować czajniki z gliny pokrytej szkliwem, porcelany lub szkła, które dużej trzymają ciepło niż srebro czy stal nierdzewna. Czajniki aluminiowe lub z lanego żelaza psują smak i zapach herbaty.
11. Żeby usunąć herbaciane plamy z czajnika, trzeba go na godzinę zanurzyć w roztworze gorącej wody z łyżką stołową dwuwęglanu sodowego lub umyć w zmywarce.
12. Herbata jest wiecznie zieloną rośliną należącą do rodziny kameliowatych. Jej owalne liście są gładkie i błyszczące.
13. Około 30 procent światowej produkcji herbaty pochodzi z Indii. Głównym obszarem jej uprawy jest Assan, prowincja położona na południe od Himalajów, w kierunku zatoki Bengalskiej.
14. Darjeeling to delikatna i aromatyczna odmiana herbaty rosnąca na południowych stokach Himalajów powyżej 200 m nad poziomem morza. Jest szczególnie polecana jako jedna z najbardziej szlachetnych odmian
15. Earl Grey zawdzięcza swój aromatyczny smak i zapach olejowi bergamotowemu.
16. W Wielkiej Brytanii herbata jest najpopularniejszym napojem; stanowi 43 procent wszystkich wypijanych przez Brytyjczyków napojów.
17. Orzeźwiający koktajl, zwany ponczem plantatora, przyrządza się z mrożonej herbaty, soku jabłkowego, soku cytrynowego i brandy.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!