Gdy jesteśmy przed ważnym egzaminem lub mamy do przyswojenia dużą dawkę wiedzy w krótkim czasie łatwo dopada nas stres, który nie ułatwia nam zadania. Jedząc konkretnie produkty możemy sobie pomóc, poprawiając naszą koncentrację i łagodząc objawy stresu. Oto produkty, które powinno się wprowadzić do jadłospisu przed stresującym egzaminem.
Skoncentrujesz się lepiej jedząc żywność bogatą w witaminę B1 (tiaminę), tzn. chude mięso, na przykład z kurczaka, albo chudy bekon i jajka.
Czekolada i kofeina także pomogą Ci się skupić – kawałek czekolady z filiżanką kawy to zastrzyk energii dla mózgu . Czekolada ułatwia koncentrację, a kwa pobudza.
Funkcjonowanie pamięci poprawi również spożywanie żywności i witamin B6 i B12. Wystarczy kilka kromek pełnoziarnistego chleba i szklanka mleka.
Kalafior, soja i kapusta zawierają cholinę: jest to składnik, który powoduje wytwarzanie neuroprzekaźników potrzebnych do właściwego funkcjonowania mózgu. Jednakże powstają one jedynie w obecności witaminy 5, zawartej w wątrobie, jajkach i pełnych ziarnach zbóż.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!