SZUKAJ
Zdrowie
0

Co to znaczy zdrowa porcja? Wystąp z klubu „czystego talerza”

Przejadanie się to jedna z głównych przyczyn epidemii otyłości, jaka ogarnęła Stany Zjednoczone i Europę. Przez ostanie 50 lat znacznie powiększyły się porcje jedzenia w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych, a wraz z nim zwiększyły się obwody w pasie…

Przejadanie się to jedna z głównych przyczyn epidemii otyłości, jaka ogarnęła Stany Zjednoczone i Europę. Przez ostanie 50 lat znacznie powiększyły się porcje jedzenia w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych, a wraz z nim zwiększyły się obwody w pasie. Niepokojące jest także to, że wiele osób przyzwyczaiło się do jedzenia większych porcji.

Nie zdajesz sobie sprawy jak sumują się kalorie

Wiele gotowych potraw typu fast food jest bardzo kalorycznych, tak więc bardzo mała porcja daje dużą dawkę energii. Często nie zdajemy sobie sprawy z bardzo wysokiej wartości energetycznej żywności i w rezultacie jemy więcej kalorii, niż potrzebujemy. Podobnie potrawy przygotowywane w domu są dużo mniej kaloryczne. Niektórzy twierdzą, że jedzenie pewnych potraw, a unikanie innych ma większe znaczenie w kontroli masy ciała niż ograniczanie ilości jedzenia. Nie mają racji: to, ile ważmy zależy bezpośrednio od ilości spożywanych kalorii.

zdrowa porcja

Jemy wszystko, co znajduje się na talerzu

W przeszłości uczono nas, że z talerza należy zjeść wszystko. Jeśli porcja, którą mamy zjeść jest niewielka, nie jest to oczywiście żaden problem, ale z przeprowadzonych badań wynika, że dzisiejszy hamburger jest o 112 proc. większy niż ten w 1982 roku. Porcje makaronu powiększyły się o 480 proc., a ciastka czekoladowe o 700 proc.

Wydaje się, że więcej jedzenia to dobry interes

Im większa porcja, jaką kupujesz, tym gorzej dla Twoje sylwetki i zdrowia. Ludzie myślą, że robią świetny interes, kupując więcej żywności w niższej cenie. A dodatkowe kalorie i tłuszcz, jakie znajdują się w większej porcji to nie dowód na doskonałą transakcję. Przemysł spożywczy przyczynia się do rozwoju otyłości przez oferowanie klientom coraz większych porcji. Naciski wywierane na przedstawicieli tego przemysłu mają na celu ograniczenie reklam olbrzymich porcji żywności, a przez to ułatwienie klientom wyboru jedzenia dobrego dla zdrowia. Dąży do lepszego oznakowania produkowanej żywności, zmniejszenia zawartości cukru, tłuszczu i soli w artykułach spożywczych, a także do sprzedaży małych porcji, aby ograniczyć problem przejadania się. W większości przypadków sukces w walce z nadwagą to efekt zmniejszania porcji. Zasada jest prosta: schudniesz, jeśli będziesz jeść mniej.

Jak ustalić idealną porcję?

Większość z nas, nie zastanawia się nad wielkością porcji, a tym samym nad jej kaloryczną zawartością. To oznacza, że być może codziennie zjadamy setki kalorii, nawet o tym nie wiedząc. Poniżej przedstawiamy sposoby na wyznaczanie idealnej porcji. Podajemy dwie metody. Pierwsza porównuje wielkość porcji do przedmiotu codziennego użytku, a drugiej odnośnikiem jest dłoń.

zdrowa porcja

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *