SZUKAJ
Zdrowie
0

Co warto uzupełnić? Wybierz suplement dla siebie

Wybór suplementu zależy od trybu życia i zagrożenia chorobami. Czasami chcemy z ich pomocą powstrzymywać upływ czasu…

Co warto uzupełnić? Wybierz suplement dla siebie

Wybór suplementu zależy od trybu życia i zagrożenia chorobami. Czasami chcemy z ich pomocą powstrzymywać upływ czasu.

Osoby intensywnie pracujące umysłowo. Kwasy omega – 3, np. w kapsułkach wiesiołka lub ogórecznika lekarskiego. Stymulanty np. wyciąg z guarany. Antyoksydanty – Ginkgo biloba oraz antocyjany z wyciągów z czarnej jagody, borówki amerykańskiej lub aronii. Magnez , którego przy dużym wysiłku intelektualnym potrzebujemy nawet 500 mg dziennie. Witaminy C, E i z grupy B, oraz lecytyna a także wyciąg z żeń – szenia.

Ludzie pracujący dużo przy komputerze powinni sięgnąć po suplementy z luteiną i zeaksantyną, związkami roślinnymi wspomagającymi pracę oczu.

Osoby żyjące w stresie. Magnez najlepiej w duecie z witaminą B6. Może być też w kąpieli, np. w solach z Morza Martwego, bo wchłaniamy go przez skórę. Witaminy z grupy B, które utrzymują w dobrej formie układ nerwowy oraz witaminy C i D, a także probiotyki i prebiotyki, bo stres obniża odporność. Wyciąg z żeń – szenia, gdy pomaga lepiej znosić napięcia.

Mężczyźni. Selen i cynk, które chronią przed przerostem prostaty i wspomagają odporność. Likopen, zmniejszający ryzyko choroby wieńcowej oraz nowotworu prostaty. W wieku dojrzały – fitosterole roślinne.

Osoby zagrożone osteoporozą. Magnez oraz wapń, witamina D i witamina K, która sprawia, że wapń dostaje się tam, gdzie powinien – do kości, a nie osiada np. w naczyniach.

Ludzie starsi. Koenzym Q10, NNKT, wyciągi z ciemnych owoców jagodowych (czarna jagoda, borówka amerykańska i aronia) bo korzystnie wpływają na funkcje mózgu. Kofeina, która zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimiera. Jeśli nie można pić kawy – wyciągi z guarany. Witaminy z grupy B, bo zapobiegają demencji. Dla zdrowych stawów warto sięgnąć po glukozaminę, chondroitynę oraz witaminę C.

Osoby odchudzające się. Kwas chlorogenowy z zielonych ziaren kawy – zmniejsza wchłanianie cukru. Kwas hydroksycytrynowy z owocu mangostanu – reguluje apetyt, ułatwia spalanie tłuszczu, fasolamina, blokuje wchłanianie skrobii, błonnik, magnez i chrom.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!