Jesteś tym co jesz, ten kto pierwszy wypowiedział te słowa pod wieloma względami miał rację. Jedzenie jest czymś naturalnym, ale dopiero dobre i zdrowe jedzenie to niekiedy największa satysfakcja jaką możemy zafundować sobie w trakcie dnia. Prawidłowe odżywianie odsuwa oda nas starość, zapobiega chorobom cywilizacyjnym, gwarantuje dobre samopoczucie oraz korzystnie wpływa na nasz wygląd.
Jedzenie jest jedną z największych życiowych przyjemności. To również niezwykle skuteczny sposób wspierania zdrowia –albo szkodzenia mu. Pokarm, który spożywamy, wpływa na masę ciała, poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, wahania poziomu insuliny, funkcjonowanie mózgu i skuteczność systemu odpornościowego. Zaraz po naszych genach, to właśnie to, co każdego dnia kładziemy na talerzu, decyduje o tym, czy będziemy żyli w zdrowiu do później starości, czy też dotknie nas zawał serca, udar mózgu, rak albo cukrzyca. Skoro musimy jeść, by żyć, jedzmy tak by żyć dłużej. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z uniwersytetu stanowego w Georgii w Atlancie, jedna trzecia wszystkich kłopotów ze zdrowiem, jakie posiadają osoby w starszym wieku, związana jest bezpośrednio lub pośrednio ze sposobem odżywiania. Nawet niewielkie, ale trwałe zmiany w jadłospisie, chociażby jedzenie ryb raz w tygodniu, dołożenie codziennie dodatkowej porcji warzyw, postawienie na pieczywo pełnoziarniste, rozpoczęcie dnia od zdrowej porcji płatków z jogurtem naturalnym – decydują o tym, czy nasz organizm dostanie to, czego potrzebuje, by utrzymać się w dobrym stanie.
wholesale nfl jerseys
W
iększość osób w tym momencie powie, przecież wiedziałem o tym od dawna, cóż zatem takiego niezwykłego jest w takim podejściu do żywienia? Otóż jest i to wiele. Taki sposób odżywiania zmniejszy ryzyko wystąpienia głównych chorób cywilizacyjnych – od miażdżycy naczyń krwionośnych (przyczyny zawału serca i udaru mózgu) do cukrzycy. W różnych zakątkach świata, gdzie ludzie zdecydowanie rzadziej zapadają na te choroby, naukowcy stwierdzają ten sam sposób odżywiania. Często nazywa się go „dietą opartą na produktach roślinnych”. Można się spotkać oczywiście z różnymi odmianami tej diety. Mieszkańcy okolic Morza Śródziemnego, spożywający sporo oliwy z oliwek odżywiają się obficiej niż Azjaci, mimo to, ani u jednych, ani u drugich całkowity udział tłuszczów w jadłospisie jest niewielki. Obydwa te sposoby odżywiania uwzględniają dużą ilość zbóż, owoców i warzyw, a bardzo mało tłuszczów zwierzęcych (nasyconych). Przejście na dietę śródziemnomorską, czy azjatycką nie zagwarantuje nam co prawda wiecznej młodości, lecz stanie się doskonałym sposobem, by zwiększyć nasze szanse na długie i zdrowe życie.
Tradycyjne kuchnie Grecji, południowych Włoch, południowej Francji, Hiszpanii, Portugalii, czy nawet Turcji i Izraela, często stosują pieczywo, kasze, warzywa strączkowe, ryby, warzywa, owoce i oliwę, niewielką ilość natomiast ciemnych mięs, lodów czy wysoko przetworzony „przekąsek” (chipsów, frytek, ciasteczek). Dieta śródziemnomorska wcale nie zawiera mało tłuszczu. Tak naprawę skład tłuszczu w niej zawarty można porównywać do diety amerykańskiej, co oznacza, że tłuszcz pokrywa 40 procent zapotrzebowania kalorycznego. Na tę ilość składają się jednak głównie oliwa z oliwek, oraz tłuszcze z orzechów i ryb, będące przede wszystkim jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi („dobre” tłuszcze), które nie zwiększają wystąpienia chorób cywilizacyjnych. U naszych zachodnich sąsiadów umieralność z powodu zawałów serca jest – w porównaniu z obszarami wiejskimi Chin, blisko 17 – krotnie wyższa wśród mężczyzn i prawie 6 razy wyższa u kobiet.
Znaczna część, spożywanego przez Azjatów białka pochodzi z produktów sojowych (obniżających poziom cholesterolu) oraz zdrowych (szczególnie dla serca) ryb. W ich jadłospisie występują niewielkie ilości czerwonego mięsa, mleka i jego przetworów, dzięki czemu mało jest też nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Głównym źródłem wapnia są bogate w wapń jarzyny i przetwory sojowe, wzbogacone w wapń. W przeciwieństwie do diety śródziemnomorskiej, dieta azjatycka łącznie zawiera mało tłuszczu. W diecie japońskiej, tłuszcz pokrywa 8-10 procent zapotrzebowania kalorycznego. Jak wszyscy wiedzę tłuszcz jest wysoko kaloryczny, więc jest to idealna dieta dla osób dbających szczupłą sylwetkę. Decydując się kuchnie azjatycką w restauracjach należy pamiętać, aby wybierać dania gotowane na parze, zamawiać dodatkowe porcje warzyw, darując sobie chrupiące przekąski smażone na głębokim tłuszczu. Postawcie głownie na ryż, a jeszcze lepiej – gotujcie w ten sam sposób w domu!
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!