SZUKAJ
Kulinaria
0

Cukinia z pomidorami

Cukinia jest odmianą dyni, ale nie jest do niej podobna. Jest jednym z niewielu warzyw, które nie kumulują metali ciężkich, bez obaw mogą ją jadać małe dzieci jak i osoby starsze, a także będący na diecie lekkostrawnej i rekonwalescenci po operacjach…

Cukinia z pomidorami

Cukinia jest odmianą dyni, ale nie jest do niej podobna. Jest jednym z niewielu warzyw, które nie kumulują metali ciężkich, bez obaw mogą ją jadać małe dzieci jak i osoby starsze, a także będący na diecie lekkostrawnej i rekonwalescenci po operacjach. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają alkalizująco, zapobiegając zakwaszaniu organizmu. Spośród składników zawartych w cukinii na uwagę zasługuje wapń, magnez i fosfor. Dziś w naszej kuchni prezentujemy Wam przepis na cukinię z pomidorami. Szybkie i proste danie do przygotowania.

Składniki:
Pół kilograma cukinii,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 cebule,
2 pieczarki,
1 duży pomidor malinowy,
Sól,
Pieprz,
Papryka,
Pół łyżki mąki,
Pół łyżki masła,
2 łyżki natki pietruszki,
2 łyki koperku.

Przygotowanie:
Cukinie należy obrać ze skórki, wydrążyć z gniazda nasienie i pokroić w słupki. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Drobno posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na oliwie, ale nie rumienić. Dodać cukinię i podlać kilkoma łyżkami wody. Mieszać od czasu do czasu i podgotowywać pod przykryciem. Uwaga: warzywa nie powinny się rozgotować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Posypać świeżym koperkiem i pietruszką.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!