Cytryna marynowana w miodzie – takiej herbaty jeszcze nie piłaś
Co prawda chłodne dni dopiero przed nami, ale sezon na jesienne infekcje powoli się rozpoczyna. Na pewno nieraz rozgrzewałaś się herbatą z modem i cytryną…
Co prawda chłodne dni dopiero przed nami, ale sezon na jesienne infekcje powoli się rozpoczyna. Na pewno nieraz rozgrzewałaś się herbatą z modem i cytryną. Dopełnieniem tego smaku, może być jedynie – marynowana cytryna.
Oczywiście jej przygotowanie nie będzie to tak ekspresowe, jak dodanie do herbaty plastra cytryny, ale na marynatę warto poczekać. Słoik, który przygotujemy z pewnością starczy nam na wiele długich wieczorów, spędzonych przy kubku z herbatą. Od razu robi nam się ciepło na sercu…
Składniki:
900 g plasterków cytryny
900 g miodu(opcjonalnie)
czarna herbata w torebkach
Fot: omnivorescookbook.com
Cytrynowa marynata
Przygotowanie marynaty rozpoczynamy od dokładnego umycia 2 litrowego słoika lub dzbanka, ze szczelnym zamknięciem. Wrzucamy plastry cytryny, tak aby luźno znajdowały się w słoiku. Zalewamy je miodem, dokładnie pokrywając zawartość. Zamykamy szczelnie słoik i odstawimy go do lodówki. Co dwa, trzy dni, powinniśmy przemieszać marynatę, gdyż miód zbiera się na dole. Po tygodniu cytrynowa marynata powinna być gotowa. W związku z tym, że cytryny stracą dużo soku konsystencja cieszy w słoiku będzie dość wodnista.
Przygotowanie herbaty
Do kubka wlej od 3 do 4 łyżek płynu ze słoika i kilka plastrów marynowanej cytryny. Zalej ciepłą lub zimną wodą i dodaj swoją ulubioną herbatę.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!