SZUKAJ
Zdrowie
0

Czy można żyć bez pszenicy?

Bardzo często, gdy nasz organizm ulega zakwaszeniu i borykamy się z jego następstwami zaczynamy analizować przyczynę takiego stanu rzeczy. Niekiedy ową przyczyną zakwaszenia jest właśnie nadmierne spożywanie produktów na bazie pszenicy…

Czy można żyć bez pszenicy?

Bardzo często, gdy nasz organizm ulega zakwaszeniu i borykamy się z jego następstwami zaczynamy analizować przyczynę takiego stanu rzeczy. Niekiedy ową przyczyną zakwaszenia jest właśnie nadmierne spożywanie produktów na bazie pszenicy. I co teraz? Czy da się ją tak po prostu odstawić? Czy można normalnie funkcjonować bez pszenicy w codziennym jadłospisie?

Oczywiście, że można. Błonnika w naszej diecie nie zabraknie, a pojawi się go nawet więcej, jeśli w miejsce dotychczasowych dań pszennych wprowadzimy warzywa i orzechy. Sam fakt usunięcia pszenicy z menu, bez dodatkowych wyrzeczeń, spowoduje, że dzienne spożycie kalorii zmniejszy się nawet ok. 400. Dr Davis autor książki „Kuchnia bez pszenicy” pisze, że rezygnacja z pszenicy oznacza utratę nawet 20 zbędnych kilogramów z ciągu kilku miesięcy. Przy okazji wyzwolimy się od glukozowo- insulinowego kręgu napędzającego apetyt, działania uzależniających egzorofin i już to powinno sprawić, że dotychczasowy apetyt zmaleje. Po prostu zamiast produktów pszennych nakładajmy na swój talerz nieco więcej innych potraw, zwracając uwagę na ich jakość. Niech to będą:

1. Warzywa. Możemy je jeść bez ograniczeń (z wyjątkiem zmieników i kukurydzy), włączajmy je do każdego posiłku. Na surowo, duszone, gotowane na parze, smażone na oliwie, pieczone. Odkryjmy nowe smaki w dziale z warzywnym supermarketu czy jeszcze lepiej na lokalnym bazarku.
2. Owoce. Tu już ograniczajmy się do mniejszych ilości (szczególnie jeśli są bogate w cukier).
3. Nieprażone orzechy. Praktycznie tyle, na ile mamy apetyty, pod warunkiem, że są bez sztucznych dodatków , uwodorniony olejów, mąki i cukru.
4. Oleje. Wybieraj te najlepszej jakości (oliwa extra virgin) , unikajmy smażenia w głębokim tłuszczu i zbyt długiej obróbki cieplnej.
5. Mięsa i jajka. Dobrze, gdyby pochodziły z hodowli ekologicznej.
6. Ryby – o nich pisaliśmy już wielokrotnie.
7. Sery i tofu.
8. Grzyby, zioła masło sezamowe, siemię lniane, sos sojowy, oliwki, chili, ocet winny i inne smakowite dodatki do potraw. Wegetarianie i weganie w miejsce produktów pszennych mogą spożywać większe ilości orzechów, soczewicy, cieciorki i dzikiego ryżu.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!