Dieta przyszłej mamy powinna być szczególnie bogata w produkty, dzięki którym Ty będziesz w doskonałej formie, a malutki człowiek będzie mógł zdrowo się rozwijać.
Dieta przyszłej mamy powinna być przede wszystkim zdrowa, ale może być przy tym również bardzo smaczna. Poniżej przedstawiamy 9 produktów, którymi spokojnie możesz zajadać się, będąc w ciąży. Dzidziuś będzie Ci za to wdzięczny 😊
Dieta przyszłej mamy powinna być szczególnie bogata w produkty, dzięki którym Ty będziesz w doskonałej formie, a malutki człowiek będzie mógł zdrowo się rozwijać. Pamiętajmy, że o dietę należy dbać nie tylko w ciągu tych 40 tygodni, ale zdrowe odżywianie powinno stać się dla nas czymś naturalnym.
1. Nawodnienie – woda mineralna
Każdy z nas powinien dbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, dzienne zapotrzebowanie na wodę wynosi 2l, natomiast w czasie ciąży wzrasta ono do 2300 ml. Warto zwrócić uwagę na to, co pijemy, wybierając wodę mineralną nasz organizm dostaje dodatkową porcję wapnia, magnezu, a także wodorowęglanów.
2.Banany
Dobrze, aby dieta przyszłej mamy była bogata w składniki wykazujące działanie przeciwskurczowe. Banany w połączeniu z orzechami i wodą zmineralizowaną (wapniowo-magnezową) daje nam idealny, a przede wszystkim naturalny pakiet przeciwskurczowy.
3. Produkty pełnoziarniste
Błonnik zawarty w produktach pełnoziarnistych działa na nasz układ trawienny niczym miotełka. Wspomaga perystaltykę jelit, dzięki czemu zaparcia i hemoroidy nam niestraszne. Jednak należy pamiętać, że jego pełne właściwości zostaną aktywizowane dopiero po wypiciu większej ilości wody.
4. Migdały
Idealne źródło magnezu i potasu w jednym. Wystarczy zjeść dwie garści, aby przyswoić 269 mg i 778 mg tych pierwiastków, dzięki czemu odczujemy kojący wpływ na łapiące skurcze łydek oraz stóp.
5.Buraki
W ciąży stężenie czerwonych krwinek w osoczu krwi maleje z tygodnia na tydzień, buraki dzięki zawartości żelaza wspomagają proces ich tworzenia. Dodatkowo żelazo obniż ciśnienie krwi, a to obniża ryzyko wystąpienie groźnego stanu przedrzucawkowego.
6.Żurawina
Hamuje wzrost wielu bakterii, które odpowiadają za zakażenie dróg moczowych. Jest również pomocna przy wszelkich infekcjach wywołanych drożdżakami z rodzaju Candida.
7. Brokuły
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zaledwie szklanka brokułów zawiera 220% zapotrzebowania na witaminę C. Dzięki czemu nie tylko zapobiegają, ale i walczą z przeziębieniem.
8.Jaja
W swoim składzie jaja zwierają cholinę, która jest odpowiedzialna za wspomaganie rozwoju mózgu płodu, a także zapobiega powstawaniu cewy nerwowej dziecka. Można śmiało powiedzieć, że dieta przyszłej mamy bogata w jaja zaspokoi wszelkie potrzeby rozwijającego się organizmu.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!