Oleje rybne, stosowane jako suplementy żywności w formie kapsułek lub postaci płynu, można podzielić na dwie kategorie: oleje z wątroby rybiej, czyli tran wytwarzany z dorsza, halibuta i rekina, oraz rybiego mięsa, otrzymywane z sardeli i sardynek.
Tranem nazywa się oleje uzyskane z wątroby dorsza, ryby z rodziny wątłuszowatych i witlinka. Oleje wyekstrahowane z rybiej wątroby są odwaniane, a potem dodaje się do nich witaminę E i przeciwutleniacze, żeby je zabezpieczyć przed zjełczeniem. Tran jest bardzo dobrym źródłem witaminy A i D. Dwie łyżki (10 ml) tranu z dorsza dostarczają około 1200 mcg retinolu (witaminy A) 20 mcg witaminy D i około 2 g kwasów tłuszczowych omega – 3 więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Daje również pewną ochronę przed chorobami skóry i chorobami związanymi z krążeniem. Kapsułki z tranem są zazwyczaj wzbogacane w witaminę A i D, ale zawierają mniej kwasów tłuszczowych omega – 3. Z uwagi na swoje właściwości tran z dorsza przez długi czas stosowano profilaktycznie lub leczono nim kseroftalmię (zeskórnienie spojówek), postępującą chorobę oka, spowodowaną bardzo dużym niedoborem witaminy A, oraz krzywicę – chorobę kości wywołaną niedoborem witaminy D.
Tran z halibuta i rekina zawiera więcej witaminy A, dlatego u osób, które zażywają nadmierne ilości, czasami występuje zatrucie tą witaminą. Spożycie tranu z rekina może powodować wzrost poziomu cholesterolu we krwi. W rezultacie opinie na temat korzyści płynących z picia tranu są wśród badaczy podzielone. Udowodniono natomiast, że pewna substancja z znajdująca się w tranie z rekina, zwana eterem glicerynowym może być przydatna chorobie przed rakiem szyjki macicy.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!