SZUKAJ
Zdrowie
0

Dlaczego warto zażywać olej lniany ?

Len – bogate źródło oleju o leczniczych właściwościach, jest uprawiany już od ponad 7 tysięcy lat. Olej lniany jest stosowany profilaktycznie i leczniczo w chorobach serca oraz różnych stanach zapalnych i …

Dlaczego warto zażywać olej lniany ?

Len – bogate źródło oleju o leczniczych właściwościach, jest uprawiany już od ponad 7 tysięcy lat. Olej lniany jest stosowany profilaktycznie i leczniczo w chorobach serca oraz różnych stanach zapalnych i niedoborach hormonalnych, nawet płodności.

O

lej lniany: Co to jest?

Len zwyczajny ( Linum usitatissimum) to roślina jednoroczna, która osiąga wysokość 1 metra i  kwitnie na niebiesko. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Uprawiano ją pierwotnie jako roślinę włóknistą. Do dziś otrzymuje się z niej cenny materiał, wykorzystywany w przemyśle włókienniczym. Jednak  już od wielu lat stosuje się nasiona lnu, czy siemię lniane, oraz wytłoczony z nich olej.

D

ziałanie

Siemię lniane jest źródłem tzw. niezbędnych kwasów tłuszczowych, niezwykle ważnych dla zdrowia substancji, których ludzki organizm sam nie potrafi wytwarzać. Jednym z nich kwas alfa – linolenowy, należący do grupy kwasów tłuszczowych omega – 3. Występuje on też w wielu innych olejach roślinnych, np. oleju rzepakowym, sojowym, z nasion porzeczki czarnej i orzechów włoskich. Kwas alfa – linolenowy nie jest jednak aż tak skuteczny, jak kwasy omega – 3 pochodzące z olejów rybne, które w ostatnich latach zostały  uznane za środek pomagający w leczeniu chorób serca i wielu innych schorzeń. Siemię lniane zawiera też kwasy tłuszczowe omega – 6 ( w postaci kwasu linolenowego), czyli same tłuszcze, które występują w wielu olejach roślinnych. Co więcej, jest też źródłem substancji zwanych lignanami, które wpływają korzystnie na hormony oraz mogą korzystnie zwalczyć nowotwory, infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybice. Siemię lniane zawiera ich nawet 800 razy więcej nić inne produkty spożywcze.

G

łówne korzyści

Niezbędne kwasy tłuszczowe chronią błony komórkowe, przepuszczające do wnętrza komórek substancję odżywcze i broniące dostępu substancjom szkodliwym. Wyjaśnia to, dlaczego olej lniany jest tak ważny dla zdrowia. Olej lniany zmniejsza też stężenie cholesterolu, czyli zapobiega chorobom serca. Może również skuteczne przeciwdziałać chorobie wieńcowej i nadciśnieniu. Zakończone jakiś czas temu badania wskazują, że zapobiega on skuteczne powtórnemu zawałowi serca. Jako środek wspomagający trawienie może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych, a nawet je rozpuszczać. Wpływa też korzystnie na stan włosów i paznokci. Wiadomo również, że ułatwia przekazywanie impulsów nerwowych, co sprawia, że może być skutecznym lekarstwem na drętwienia i mrowienia oraz postępujące schorzenia mózgu u układu nerwowego, takie jak choroba Alzheimera lub uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę. Prawdopodobnie pomaga też w stanach wyczerpania, lecz aby to powiedzieć, koniecznie są dalsze badania.

Mielone simię lniane jest doskonałym źródłem błonnika. Zwiększa objętość stolca i ułatwia oddawanie w zaparciach i schyłkowość jelit.

Siemię lniane zawiera roślinne substancje zwane fitestrogenami, które działają podobnie do kobiecego hormonu – estrogenu. Dlatego olej lniany może mieć korzystnie wpływać na cykl miesiączkowy regulując proporcje hormonów wytwarzanych w organizmie kobiety: estrogenu i progesteronu. Wspomaga też czynności macicy, czyli może być stosowany w leczeniu niepłodności. Prawdopodobnie ze względu na swe właściwości przeciwzapalne łagodzi dolegliwości miesiączkowe i bóle towarzyszące torbielom sutków. Olej lniany dobrze działa także na męski organizm, prawdopodobnie leczy bezpłodność i choroby prostaty. Pewne badania wykazały też jego dziani antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne, co wyjaśniałoby, dlaczego jest skuteczny w leczeniu opryszczki i półpaśca.

S

tosowanie:

Najprościej stosuje się płynny płynny olej. Należy zażywać od `1 łyżeczki do 1 łyżki stołowej raz lub 2 razy dziennie. Odpowiednikiem jednej łyżki stołowej jest aż 14 1 – gramowych kapsułek. Jeśli chce się dostarczyć organizmowi błonnika lnianego, należy wsypać 1- 2 łyżki zmielonych nasion do szklanki wody i pić 3 razy dziennie. Na wynik takiej kuracji trzeba czasami poczekać 1-2 dni. Olej lniany należy przyjmować podczas posiłku, gdyż poprawia to jego wchłanianie przez organizm. Można też wymieszać go z sokiem, jogurtem, serkiem wiejskim lub innymi napojami i produktami spożywczymi.

Olej lniany niemal zupełnie nieszkodliwy. Osoby jedzące mielone nasiona mogą początkowo odczuwać lekkie wzdęcia, które jednak dość szybko mijają

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *