Jeden z najbardziej aromatycznych owoców tropikalnych, znany też pod nazwą męczennicy jadalnej lub określany jako mały granat o bardzo charakterystycznym smaku. Pochodzi z Brazylii, zawiera dużo witaminy C.
Najmniejszy ze wszystkich owoców cytrusowych, znany też pod nazwą fortunelii japońskiej, pochodzi z Chin. W przeciwieństwie do innych owoców cytrusowych, kumkwat ma słodką, jadalną skórkę. Zawiera dość dużo witaminy C.
Narodowy owoc Japończyków znany także jako hurma wschodnia lub heban Wiśniówka. Najbardziej znana jest odmiana Sharon. Persymona zawiera dość dużo witaminy C jest też dobrym źródłem beta – karotenu i potasu.
Owoc azjatycki, znany także pod nazwą oczy smoka, spokrewniony z liczi. Jego cienką skorupkę usuwa się bez trudu. Jest bardzo dobry źródłem witaminy C.
Owoc ten ma soczysty delikatny miąższ przypominający śliwkę bądź czereśnie. Smakuje natomiast jak mieszana jabłka i moreli. Niezwykłe jest to, że w przeciwieństwie do innych owoców, nie zawiera witaminy C. Jednym z jego składników jest natomiast beta – karoten.
Przodek grejpfruta, znany także pod nazwą pomarańcza olbrzymia, ponieważ pochodzi z południowo – wschodniej Azji. Jak większość owoców cytrusowych jest bardzo dobrym źródłem witaminy C.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!