SZUKAJ
Kulinaria
0

Na ile jajek tygodniowo możesz sobie pozwolić?

Całe szczęście mit o negatywnym wpływie jajek na nasze zdrowie został obalony. Mało tego nie tylko nie są one szkodliwe, ale jajka są idealnym źródłem białka, które jest cenne przy budowie masy mięśniowej.

Całe szczęście mit o negatywnym wpływie jajek na nasze zdrowie został obalony. Mało tego nie tylko nie są one szkodliwe, ale jajka są idealnym źródłem białka, które jest cenne przy budowie masy mięśniowej. Zobaczmy na ile jajek tygodniowo możemy sobie pozwolić, tak by nasze dietetyczne sumienie nas nie ruszało.

 

 

 

 

Zbyt mało

W jednym jajku znajduje się więcej witaminy B12 aniżeli Twoje dzienne zapotrzebowanie na nią. Natomiast jej brak niesie za sobą bardzo poważne konsekwencje, mianowicie grozi nieodwracalnym osłabieniem układu nerwowego. Jeżeli chodzi o teorie dotychczas panujące(do 3 jajek tygodniowo) nie wytrzymały one badań uczonych z University of Surrey w USA. Mit ten panował głównie ze względu na strach przed miażdżycą oraz chorobami serca.

 

 

Badania naukowe dowodzą, że dzięki zawartej w jajach luteinie jedzenie minimum 3 jajek tygodniowo zapobiega kłopotom ze wzrokiem. Dodatkowo są one prawdziwą bombą odżywczą, dlatego też powinny być składnikiem naszych codziennych posiłków.

 

 

Idealnie

 

Jajka są na tyle zdrowe, że prawdopodobnie kiedyś trafią do aptek. Jak się okazuje profesor Tadeusz Trziszka z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu twierdzi, że już trafiły. Mianowicie chodzi o lecytynę, która jest niezbędna dla prawidłowej pracy mózgu oraz serca. W aptece dostaniemy ją za naprawdę grube pieniądze, natomiast w jajkach za kilkadziesiąt groszy.

 

Być może w jajach nie znajdziemy witaminy C, natomiast wszystkie inne witaminy owszem. Cynk, wapń, fosfor, żelazo, aminokwasy oraz cholesterol również w nich znajdziemy. z University of Surrey w USA mówi, że nie można lekceważyć podwyższonego poziomu cholesterolu, natomiast należy pamiętać iż rozsądne ilości jajek na pewno nam nie zaszkodzą.

 

 

Zbyt dużo

 

 

Gdzie kończy się bezpieczna granica? Badania przeprowadzone przez Harvard Medical School dowodzą iż jedzenie 7 i więcej jajek tygodniowo może skończyć się tragicznie, a mianowicie ryzyko śmierci wzrasta aż o 23%. Należy również pamiętać, że duże ilości jaj nie są wskazane dla diabetyków oraz ludzi zagrożonych miażdżycą.

 

 

Jeżeli czujesz, że ilość zjedzonych jajek została przekroczona to jak najszybciej należy to zrównoważyć poprzez wielonasycone kwasy tłuszczowe. Mówiąc prościej, należy zjeść rybę czy chociażby pestki dyni/orzechy włoskie. Oczywiście należy pożegnać się raz na zawsze z jajecznicą na boczku, gdyż tłuszcze zwierzęce naprawdę źle się łączą.

 

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *