SZUKAJ
Kulinaria
0

Jak samemu zrobić jogurt?

Kiedyś jogurt traktowano wyłącznie jako produkt leczniczy, obecnie sięgamy po niego jako formę przekąski w ciągu dnia.
Jogurt jest dobrym źródłem wapnia i fosforu: składniki te zapewniają mocne kości i zęby…

Jak samemu zrobić jogurt?

Kiedyś jogurt traktowano wyłącznie jako produkt leczniczy, obecnie sięgamy po niego jako formę przekąski w ciągu dnia. Jogurt jest dobrym źródłem wapnia i fosforu: składniki te zapewniają mocne kości i zęby. Na ogół jest on wytwarzany z pasteryzowanego, homogenizowanego mleka, do którego dodawane są żywe kultury bakterii rozmnażających się w procesie inkubacji w odpowiedniej temperaturze. Ponieważ bakterie wprowadzane są do mleka po procesie jego pasteryzacji, pozostają w jogurcie jako żywe mikroorganizmy.

Aby zrobić go samemu należy przegotować litr mleka odtłuszczonego lub pełnego. Kiedy mleko wystygnie do temperatury 41 stopni C (co można sprawdzić za pomocą termometru kuchennego), należy dodać je – w ilości 2 łyżeczek do jogurtowej szczepionki bakteryjnej, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub niewielkiej ilości naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii. Następnie wymieszać dokładnie z pozostałym mlekiem. Przechowywać z dużym nakrytym naczyniu w ciepłym miejscu przez 12 godzin, do wytworzenia skrzepu. Potem naczynie z jogurtem wstawić do lodówki. Do przygotowania kolejnej porcji jogurtu mona wziąć 2 łyżeczki z poprzedniej „produkcji”. Nie można jednak brak więcej ponieważ nie utworzy się skrzep.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!