Aby zrobić go samemu należy przegotować litr mleka odtłuszczonego lub pełnego. Kiedy mleko wystygnie do temperatury 41 stopni C (co można sprawdzić za pomocą termometru kuchennego), należy dodać je – w ilości 2 łyżeczek do jogurtowej szczepionki bakteryjnej, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub niewielkiej ilości naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii. Następnie wymieszać dokładnie z pozostałym mlekiem. Przechowywać z dużym nakrytym naczyniu w ciepłym miejscu przez 12 godzin, do wytworzenia skrzepu. Potem naczynie z jogurtem wstawić do lodówki. Do przygotowania kolejnej porcji jogurtu mona wziąć 2 łyżeczki z poprzedniej „produkcji”. Nie można jednak brak więcej ponieważ nie utworzy się skrzep.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!