Zatrucie pokarmowe jest nieprzyjemną dolegliwością w każdym wieku, jednak dla osób starszych jego skutki mogą być poważniejsze, a nawet zagrażające życiu.
1.Zanim kupisz, sprawdź datę przydatności produktu do spożycia.
2. Jeśli kupujesz mrożonki, upewnij się, czy zdążysz przynieść je do domu w stanie zamrożonym.
3. Oddzielnie przechowuj produkty surowe i ugotowane. Nigdy nie przygotowuj ich, używając tych samych noży lub desek do krojenia, chyba, że zostały dokładnie umyte. Produkty te trzymaj oddzielnie w lodówce, surowe poniżej ugotowanych.
4. Sprawdź, czy temperatura w lodówce jest prawidłowa (1-5 stopni Celsjusza ).
Nigdy nie wkładaj gorących potraw do lodówki, gdyż powoduje to wzrost temperatury, a co z tym idzie namnażanie się bakterii.
5. Zawsze umyj ręce gorącą wodą i mydłem przed przygotowaniem posiłku oraz pomiędzy przygotowaniem surowych i gotowych mięs. Skaleczenia opatruj plastrami wodoodpornymi.
6. Sprawdź dokładnie, czy jedzenie jest dobrze ugotowane, zwłaszcza w przypadku kurczaków. Najlepszy sposób to włożenie grubego patyczka w najgrubszą cześć mięsa. Wyciekający sok powinien być przezroczysty, bez śladów krwi. Jedzenie przygotowane wcześniej należy zawsze dobrze podgrzać.
7. Unikaj surowych niedogotowanych jajek, jak również potraw z nich przygotowanych. Najlepiej jeść jajka na twardo.
8. Regularnie pierz ściereczki, najlepiej w temperaturze powyżej 90 stopni Celsjusza. Ściereczka do wycierania naczyń może po tygodniu używania zawierać nawet 100 miliardów bakterii.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!