Jedynym z najlepszych sposobów na utrzymanie mózgu i całego układu nerwowego w dobrej kondycji jest zapewnienie im stałego dopływu wartościowych pokarmów.
Jedynym z najlepszych sposobów na utrzymanie mózgu i całego układu nerwowego w dobrej kondycji jest zapewnienie im stałego dopływu wartościowych pokarmów. Złe nawyki żywieniowe i pogorszone wchłanianie prowadzą to zanurzeń procesów poznawczych. Oto najlepsze zalecenia:
Zalecenie:
Dbaj o niską zawartość tłuszczu w pożywieniu (niski poziom cholesterolu).
Uzasadnienie:
Tłuste, ciemne mięsa i pełnotłusty nabiał sprzyjają wysokiemu poziomowi cholesterolu, co wywołuje miażdżyce i niedotlenienie mózgu.
Jedz chude przetwory mleczne oraz chude mięsa.
Są one doskonałym źródłem L – karnityny, powstającej w organizmie z aminokwasów, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego.
Jedz pełnoziarniste kasze i produkty z mąki z pełnego przemiału oraz nasiona nasion strączkowych.
Rośliny strączkowe oraz pieczywo razowe z graham a także pełnoziarniste kasze i płatki zawierają lecytynę. Mózg wykorzystuje ją do wytwarzania acetylocholiny, ważnego neuroprzekaźnika.
Jedz pokarmy z dużą zawartością witamin C i E stosuj preparaty witaminowe.
Te witaminy to przeciwutleniacze; chroniące mózg przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Pomagają usuwać złogi ciał białkowych (tzw. płytki starcze), łącznie z występowaniem otępienia umysłowego. Źródła witaminy C: brokuły, cytrusy, warzywa liściaste, truskawki, i pomidory. Witaminy E dostarczają migdały, oleje roślinne, orzechy, pestki, mąka razowa i graham.
Jedz pokarmy bogate z witaminy z grupy B lub witaminizowane płatki śniadaniowe.
Już niewielkie i przejściowe niedobory witaminyB12 i kwasu foliowego prowadzą do upośledzenia sprawności intelektualnej. Źródła: witaminizowane płatki, kiełki pszenne, orzechy, pestki, oleje roślinne.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!