Maślanka jest bogata w dobre bakterie kwasu mlekowego i powstaje jako produkt uboczny produkcji masła. Jest lekkostrawna – trawi się ją 2-3 razy szybciej niż mleko, zawiera w sobie dużo lecytyny (składnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego) oraz witaminy z grupy B. Bardzo podobne działanie ma również zsiadłe mleko.
Kombucha to zdrowotny napój otrzymywany ze sfermentowanej herbaty. Otrzymuje się go w wyniku umieszczenia grzyba herbacianego – tzw. matki (SCOBY – Symbiotic Culture Of Bacteria + Yeast) w posłodzonej herbacie (najczęściej czarnej lub zielonej). Jest to symbiotyczny układ bakterii i drożdży, które mają formę żelowej, elastycznej struktury, która przybiera kształt naczynia, w którym przebiega proces fermentacji. Smak napoju jest lekko musujący i przypomina sok jabłkowy.
Najwięcej składników odżywczych gromadzi się ciemnych, zewnętrznych liściach kapusty. Kiszona kapusta zawdzięcza swój smak właśnie fermentacji. Na skutek spożywania produktów fermentacji mlekowej, zawierającej żywe kultury bakterii, opanowują one środowisko jelit. Poprawia to proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych oraz dostarcza witamin z grupy B.
Miso to pasta, która powstaje w wyniku długiej (co najmniej rocznej) fermentacji ziarna sojowego z dodatkiem ryżu lub jęczmienia i soli morskiej. Zawiera wiele korzystnych dla układu trawiennego enzymów i bakterii.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!