SZUKAJ
Kulinaria
0

Jogurtowe mufinki jagodowo – wiśniowe

Możesz zwalczać wolne rodniki, jedząc przepyszne mufinki, wypełnione po brzegi przeciwutleniaczami z wiśni i jagód oraz błonnikiem i witaminą E z zarodków pszennych…

Jogurtowe mufinki jagodowo – wiśniowe

Możesz zwalczać wolne rodniki, jedząc przepyszne mufinki, wypełnione po brzegi przeciwutleniaczami z wiśni i jagód oraz błonnikiem i witaminą E z zarodków pszennych.

Składniki na 12 mufinek:
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki prażonych zarodków pszennych
1 łyżka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki sodu oczyszczonej
1 szklanka chudego jogurtu naturalnego
1 jajko lub 2 białka jaj
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
½ szklanek cukru
1 szklanka wiśni świeżych lub mrożonych, wydrylowanych i osączonych s soku
½ filiżanki jagód świeżych lub mrożonych.

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni C. Formę do mufinek posmaruj oliwą z oliwek lub wyłóż papierem do leczenia.
2. Suche składniki wymieszaj z dużej misce. Odstaw.
3. W mniejszej misce ubij jajko z jogurtem, olejem i cukrem. Wlej do mąki i wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Dołóż owoce, zamieszaj. Wlej ciasto do foremek.
4. Wstaw do piekarnika na 20 minut, żeby się przyrumieniły, a wetknięty patyczek wychodził suchy. Mufinki należy odstawić na  5 minut, wyjąć z foremek. Podawaj ciepłe.

Wartość odżywcza jednej mufinki: 168 kcal, 5 g białka, 27 g węglowodanów (w tym 1 g błonnika), 5 g tłuszczów ( w tym 1 g NKT) 19 mg cholesterolu, 313 mg sodu.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!