Mimo, iż suplementy mają za zadanie uzupełniać niedobry poszczególnych minerałów, witamin i składników odżywczych w naszym organizmie zdania ekspertów, co do tego, jakie suplementy powinniśmy stosować, są nadal podzielone. Niektóre badania dowodzą, że zapotrzebowanie człowieka na konkretną witaminę u każdego może wyglądać zupełnie inaczej. Dla przykładu witamina D może przyczynić się do leczenia niepłodności i podnieść szansę zajścia w ciąże, tylko u osób z pewnych warstw etnicznych. Należy pamiętać, że co za dużo to niezdrowo. Badania potwierdzają również, że zbyt duża ilość zażywanych suplementów diety może przyczynić się do wzrostu ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. Dlatego wybierając witaminy i suplementy diety, zawsze powinniśmy mieć na uwadze potrzeby naszego organizmu, a nie zażywać witaminy, których mamy i tak w nadmiarze.
Zatem, jak ta cała wiedza ma się do kobiecego organizmu? Oto, co mówią badania na temat witamin i suplementów diety, wpływających na zdrowie kobiet.
Większość ekspertów jest zgodna, co do korzystnego wpływu witaminy D na nasze kości oraz niektóre funkcje układu immunologicznego. Badania sugerują nawet, że może ona mieć wpływ na zwiększenie płodności u niektórych pacjentek. W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Columbia potwierdzono, że białe kobiety o wyższym poziomie witaminy D, miały 4 razy większe szanse na udane zapłodnienie metodą in vitro (IVF), w przeciwieństwie do białych kobiet, u których poziom witaminy D w organizmie był na niższym poziomie. Jednak taki stan rzeczy nie znajduje potwierdzenia u wszystkich ras. U Azjatek jest na odwrót. Kobiety z mniejszą zawartością witaminy D miały większe szanse na zajście w ciąże, niż te, u których witamina D była na wysokim poziomie. Badacze sugerują, że może to wynikać z różnic etnicznych w genie receptora witaminy D, lub enzymu który ją dezaktywuje. W każdym bądź razie istnieje bardzo wiele równych opinii, co do tego na ile, i czy w ogóle, każdy z nas powinien zażywać witaminę D. Wiele ekspertów do tej pory spiera się, co do optymalnego poziomu witaminy D. Prawdopodobnie większość ludzi żyjąca w słonecznym klimacie, którzy są posiadaczami bladej skóry i noszą ubrania w stylu zachodnim nie potrzebują dodatkowej dawki tej witaminy, chyba, że w okresie zimowym. Natomiast kobiety z ciemną skórą, lub te które zamieszkują tereny położone na wysokiej szerokości geograficznej mogą cierpieć na nieznaczny niedobór witaminy D i mogą go uzupełnić korzystać z suplementów.
Aby mieć stu procentową pewność należy zrobić badanie, by stwierdzić, czy nasz organizm potrzebuje dodatkowej dawki witaminy D. Aby witamina D była byłą skuteczna również dla naszych kości należy przyjmować ją z wapniem.
Witamina A to niezbędny dla naszego organizmu składnik pokarmowy, a zarazem jedna z najwcześniej odkrytych witamin. Niedobory witaminy A znane były już w świecie starożytnym, jednak dopiero na przełomie XIX i XX związek między określaną mianem kurzej ślepoty chorobą, a odżywianiem został rozpoznany i nazwany.
Witamina A pełni rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych, odpowiada za integralność błon komórkowych, jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci oraz umożliwienie prawidłowego wzrostu kości i zębów. Witamina A odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej. Niedobór witaminy A to nie tylko kruche i łamliwe paznokcie, sucha skóra czy wspomniana już kurza ślepota, ale także brak apetytu, zahamowanie wzrostu, łuszczyca, trądzik pospolity, łysienie plackowate, czy złe samopoczucie. Dlatego właśnie spożywanie pokarmów bogatych w tę witaminę jest tak istotne.
Żywność zawierająca witaminę A to produkty pochodzenia zwierzęcego, więc przede wszystkim: masło, mleko i jego przetwory, jajka (szczególnie żółtka), ryby (zwłaszcza tłuste ryby), wątróbka zwierzęca . Produkty roślinne dostarczają nam natomiast prowitaminę A, czyli karoteny, które jednak nie są w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na tę witaminę. Dlatego weganom i wegetarianom poleca się tran – niezwykle cenne źródło witaminy A. Wśród owoców i warzyw największe ilości prowitaminy A, czyli beta-karotenu, znajdziemy w tych mieniących się pięknym kolorem słońca a także w owocach w kolorze pomarańczowym oraz w ciemnozielonych liściach warzyw. Bogactwo beta-karotenu skrywają więc w sobie marchewki, dynie, szpinak, sałaty, zielony groszek, pomidory, rzeżucha, brokuły, morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze. Najlepiej dostarczać do organizmu witaminę A w sposób naturalny.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!