Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”…tak twierdził Hipokrates. Umiejętnie skomponowane menu doda Ci energii i ochroni przed atakiem wirusów i bakterii. Naturalne immunostymulatory roślinne aktywują nasze mechanizmy obronne. Dzięki temu lepiej radzimy sobie z infekcjami sezonowymi. Do najsilniej działających grup ochronnych należą garbniki – są przeciwzapalne i niszczą wolne rodniki. Kolejne są barwniki roślinne – flawonoidy, antocyjany, beta – karoteny – obecne w kwiatach, łodygach, liściach i skrócie owoców i warzyw. Wspierają funkcje odpornościowe, wykazują działanie przeciwzapalne, chronią i uszczelniają naczynia krwionośne stanowiące barierę dla infekcji. Jedną z lepszych i zdrowszych form dostarcza ich do organizmu są koktajle. Wypróbuje przepis na pietruszkowy koktajl, poprawiający odporność organizmu.
Składniki:
150 g świeżego i obranego ananasa
Pęczek natki pietruszki
Garść świeżego szpinaku
Jabłko lub 100 ml soku tłoczonego z jabłek
1 limonka bez skórki
Przygotowanie: ze wszystkich składników wciśnij sok (w wyciskarce) lub zmiksuj je w 100 ml soku jabłkowego.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!