Leczo to potrawa węgierska Nazywa się tak z względu na ostrości samego dania jakiej nadaje mu papryka. Dla wszystkich wielbicieli ostrych potraw leczo węgierskie to przysmak. My polecamy Wam przepis na klasyczne leczo.
Składniki:
Pryka: czerwona, zielona i żółta,
3 pomidory,
2 duże cukinie,
Cebula,
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz
Laska kiełbasy (mogą być kiełbaski śniadaniowe).
Przygotowanie:
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka, cukinię natomiast w grubszą kostkę. Pomidory sparzyć i o brać ze skórki. Wszystkie warzywa wrzucić do duszenia. Dodać oliwę. Gdy warzywa zmiękną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dołożyć przesmażone w plasterki kiełbaski. Leczo podawać z pieczywem.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!