SZUKAJ
Kulinaria
0

Kulinarne inspiracje – bakłażany z rusztu

Bez bakłażana trudno wyobrazić sobie kuchnię śródziemnomorską. Można go kupić w każdym markecie. Największe uprawy zlokalizowane są na Dalekim Wschodzie, nad Morzem Śródziemnym, w Ameryce Środkowej…

Kulinarne inspiracje – bakłażany z rusztu

Bez bakłażana trudno wyobrazić sobie kuchnię śródziemnomorską. Można go kupić w każdym markecie. Największe uprawy zlokalizowane są na Dalekim Wschodzie, nad Morzem Śródziemnym, w Ameryce Środkowej. Ciężkie byłoby też bez niego życie wegetarian, dla których stanowi on alternatywę mięsa. Bakłażany można podawać na różne sposoby. Dziś prezentujemy Wam wersję z rusztu.

Składniki:
3 duże bakłażany,
Cytryna,
8 łyżek oliwy z oliwek,
Pół łyżeczki miodu,
Pieprz,
Sól,
Pęczek świeżej bazylii.

Przygotowanie:
Bakłażany należy pokroić na plastry o szerokości ok. 1 cm. Posypać solą z obu stron i pozostawić na godzinę. Następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wycisnąć sok z cytryny i połączyć z odrobiną miodu, pieprzem i solą. Cały czas energicznie mieszając i dodając powoli oliwę z oliwek. Posmarować marynatą plastry bakłażana i opiekać je na elektrycznym grillu luf teflonowej patelni z obu stron. Do pozostałej marynaty dodać posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać. Upieczone plastry zanurzyć w pozostałej marynacie. Najlepiej smakują ze świeżą bagietką.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!