Bez bakłażana trudno wyobrazić sobie kuchnię śródziemnomorską. Można go kupić w każdym markecie. Największe uprawy zlokalizowane są na Dalekim Wschodzie, nad Morzem Śródziemnym, w Ameryce Środkowej. Ciężkie byłoby też bez niego życie wegetarian, dla których stanowi on alternatywę mięsa. Bakłażany można podawać na różne sposoby. Dziś prezentujemy Wam wersję z rusztu.
Składniki:
3 duże bakłażany,
Cytryna,
8 łyżek oliwy z oliwek,
Pół łyżeczki miodu,
Pieprz,
Sól,
Pęczek świeżej bazylii.
Przygotowanie:
Bakłażany należy pokroić na plastry o szerokości ok. 1 cm. Posypać solą z obu stron i pozostawić na godzinę. Następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wycisnąć sok z cytryny i połączyć z odrobiną miodu, pieprzem i solą. Cały czas energicznie mieszając i dodając powoli oliwę z oliwek. Posmarować marynatą plastry bakłażana i opiekać je na elektrycznym grillu luf teflonowej patelni z obu stron. Do pozostałej marynaty dodać posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać. Upieczone plastry zanurzyć w pozostałej marynacie. Najlepiej smakują ze świeżą bagietką.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!