Kwas foliowy jest potrzebny do wszystkich procesów zachodzących w organizmie, związanych z rozmnażaniem komórek. Odgrywa bardzo ważną rolę rozwoju płodu oraz w procesie wytwarzania substancji chemicznych, niezbędnych w mózgu i układzie nerwowym.
Kwas foliowy, rozpuszczalna w wodzie witamina z grupy B, został odkryty w latach 40, kiedy wyodrębniono go ze szpinaku. Organizm nie jest w stanie długo przechowywać tej substancji, dlatego należy mu jej dostarczać codziennie. Gotowanie, a nawet zbyt długie przechowywanie żywności może zniszczyć połowę zawartego w niej kwasu foliowego, więc dobrze uzupełnić jego niedobory preparatami.
Z
apotrzebowanie organizmu
Zalecana dzienna dawka kwasu foliowego wynosi obecne 200 µg dla osób dorosłych. Kobiety ciężarne i planujące macierzyństwo powinny zażywać nawet 400 µg dziennie. Preparaty zawierające kwas foliowy są zalecane osobom w podeszłym wieku, których pożywienie nie zawiera na ogół wystarczających ilość tej witaminy.
Nadmiar: Bardzo duże dawki, od 5 do 10 mg, nie przynoszą żadnych korzyści, a mogą być niebezpieczne dla osób cierpiących na zaburzenia hormonalne, np. choroby sutków i prostaty. Duże dawki mogą też wywołać napadu u osób chorych na padaczkę. Najlepiej, by dzienna dawka kwasu foliowego nie przekracza dla dorosłych 1mg.
Dawkowanie: Zapobiegawczo ( w tym zapobieganie chorobom serca) 200 µg kwasu foliowego dziennie. Kobiety w ciąży i planujące zajście w ciążę: 400 µg dziennie ( odpowiednie zapasy tej witaminy w organizmie są bardzo ważne, gdyż odgrywa ona ogromną rolę w rozwoju płodu od chwili poczęcia. Osoby cierpiące na depresję: 400 µg dziennie w postaci zespołu witamin B.
Sposób użycia: kawas foliowy można przyjmować o dowolnej porze dnia, w czasie jedzenia lub miedzy posiłkami. Jeśli musisz zażywać preparat zawierający tylko kwas foliowy, przyjmuj dodatkowo 1 mg witaminy B12, by uchronić się przed jej niedoborami.
Doskonałym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa, fasola, szparagi, produkty pełnoziarniste oraz sok pomarańczowy. Niektóre przetworzone produkty zbożowe są wzbogacane kwasem foliowym.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!