SZUKAJ
Kulinaria
0

Majonez w świątecznej kuchni. Co powinnaś wiedzieć?

Majonez zarówno domowy, jak i przemysłowy zawiera niewiele biała i węglowodanów. Tym niemniej, żółtka oraz olej roślinny, z których jest produkowany, stanowią źródło witaminy E….

Majonez w świątecznej kuchni. Co powinnaś wiedzieć?

Majonez zarówno domowy, jak i przemysłowy zawiera niewiele biała i węglowodanów. Tym niemniej, żółtka oraz olej roślinny, z których jest produkowany, stanowią źródło witaminy E. Niezależnie od jego zalet, majonez należy stosować z umiarem, ponieważ jedna łyżka tego popularnego dodatku do sałatek i zimnych dań zawiera około 10g. tłuszczu, dostarczając prawie 100 kcal energii. Osoby odchudzające powinny spożywać majonez o małej zawartości tłuszczu ( taka sama porcja zwiera ok. 3 g tłuszczu, przy wartości energetycznej około 50, a częściej tylko 30 kcal) .

Innymi zamiennikami majonezu o obniżonej zawartości tłuszczy są sosy sałatkowe,  w skład których mogą wchodzić jogurty i twarożki. Większość przepisów na nieutrwalane domowe majonezy, przewiduje użycie tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, zawierającej przeważnie jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zamiennikami oliwy mogą być oleje o łagodniejszym smaku i zapachu, takie jak olej krokoszowy bądź sojowy, z przewagą wileonienasyconych kwasów tłuszczowych , z których większość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Surowe jaja, używane w domu do przygotowania majonezu, mogą grozić infekcją salmonelli. Małym dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym oraz chorym nie należy podawać żadnego pożywienia, w skład którego wchodzą surowe jajka. Producenci majonezu na skalę przemysłową stosują to wytwarzania tego produktu żółtka pasteryzowane, dążąc do wyeliminowania zgorzenia salmonellą. Żółtka jaj zwierają jednak znaczną ilość cholesterolu i nie mogą być spożywane bez ograniczeń przez osoby pozostające na diecie niskocholesterolowej. Majonez robiony w domu musi być przechowywany pod przykryciem, w lodówce. Można go wyjąć dopiero na 30 minut przed spożyciem. Maksymalny czas przetrzymywania – tylko kilka dni.

Zalety i wady majonezu

Zalety:
1.Bardzo dobre źródło witaminy E

Wady:
1.Produkt wysokokaloryczny
2.Surowe jaja stwarzają zagrożenie infekcją salmonelli, jeżeli majonez nie  jest utrwalany
3. Zawiera cholesterol ( nie jest produktem wysoko-cholesterolowym!)

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *