Innymi zamiennikami majonezu o obniżonej zawartości tłuszczy są sosy sałatkowe, w skład których mogą wchodzić jogurty i twarożki. Większość przepisów na nieutrwalane domowe majonezy, przewiduje użycie tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, zawierającej przeważnie jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zamiennikami oliwy mogą być oleje o łagodniejszym smaku i zapachu, takie jak olej krokoszowy bądź sojowy, z przewagą wileonienasyconych kwasów tłuszczowych , z których większość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Surowe jaja, używane w domu do przygotowania majonezu, mogą grozić infekcją salmonelli. Małym dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym oraz chorym nie należy podawać żadnego pożywienia, w skład którego wchodzą surowe jajka. Producenci majonezu na skalę przemysłową stosują to wytwarzania tego produktu żółtka pasteryzowane, dążąc do wyeliminowania zgorzenia salmonellą. Żółtka jaj zwierają jednak znaczną ilość cholesterolu i nie mogą być spożywane bez ograniczeń przez osoby pozostające na diecie niskocholesterolowej. Majonez robiony w domu musi być przechowywany pod przykryciem, w lodówce. Można go wyjąć dopiero na 30 minut przed spożyciem. Maksymalny czas przetrzymywania – tylko kilka dni.
Zalety:
1.Bardzo dobre źródło witaminy E
Wady:
1.Produkt wysokokaloryczny
2.Surowe jaja stwarzają zagrożenie infekcją salmonelli, jeżeli majonez nie jest utrwalany
3. Zawiera cholesterol ( nie jest produktem wysoko-cholesterolowym!)
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!