Miliony ludzi rozpoczyna dzień of filiżanki kawy. Sposób jej przyrządzania jest wiele! A kuszącemu aromatowi ulega wileu z nas…Kawę nazywano „mlekiem filozofów i szachistów”, bo orzeźwia umysł. Za najbardziej aromatyczny napój uważa się ten ze świeżo zielonych ziaren.
Na rynku liczą się dwa gatunki- arabica i robutsa. Pierwsza jest bardziej popularna i ceniona. Jej napar odznacza się subtelnym aromatem i delikatnym smakiem. Druga zawiera więcej kofeiny. Cena kawy zależy od zawartości arabiki.
O
ddzielić ziarno od plew…
Kawy ziarniste dają większą gwarancję świeżości niż zmielone. Palone ziarno w torebkach, w odróżnieniu od puszkowanego, szybko traci wartości smakowe! Ziarno w opakowaniach opóźnionych jest bardziej odporne na proces starzenia się.
Świeżo zmielona kawa ma najlepszy aromat. Każdy sposób przygotowania naparu wymaga innego stopnia zmielenia ziaren. Przykładowo: w ekspresie ciśnieniowym nie należy rozdrabniać kawy na pył, ponieważ drobinki zatkają sitko. Najbardziej zmielone ziarna nadają się do przygotowania kawy w kafeterze lub ekspresie przelewowy.
Mleko, śmietanka, a także cukier. Ale jakie? Można kupić specjalny cukier do kawy. Są to brązowe kryształki o lekkim smaku melasy. Dają specyficzny posmak. W wielu restauracjach podaje się kawę z małą, miętową czekoladką. Kawę po wiedeńsku serwuje się ze szklaneczką wody mineralnej. Do kawy pasują także lody, bakalie, cynamon, przyprawy, korzenne, orzechy, czekolada, alkohol.
Za pobudzający charakter kawy odpowiada kofeina – substancja chemiczna (alkaloid), która wzmacnia możliwości skupienia uwagi i wydłuża czas koncentracji. Wypicie filiżanki kawy jest często zalecenie w celu zwalczania uczucia senności, zwłaszcza u kierowców oaz osób, które pracują intensywne przez wiele godzin. Kofeina może również poprawić pamięć i logiczne myślenie. Nowe badania sugerują, że może być przydatna w leczeniu reakcji alergicznych, ponieważ zmniejsza stężenie histaminy.
Sposób przygotowania kawy ma wpływ nie tylko na jej smak, ale też to, czy jest zdrowa, czy przeciwnie – szkodliwa. Zalewana wrzątkiem ma najwięcej substancji drażniących. Zdecydowanie mniej substancji drażniących zawiera kawa rozpuszczalna czy parzona w ekspresie. Osoby z wysokim cieśnieniem tętniczym bez względu na osób przygotowania napoju decyzję o jego piciu powinny skonsultować się z lekarzem. Zaleca się, aby kobiety w ciąży nie przekraczały umiarkowanego spożycia kofeiny, to znaczy 300 mg dziennie, co odpowiada 3-4 filiżankom.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!