SZUKAJ
Kulinaria
0

#Mermaidtoast – nowy trend kulinarny podbija Instagram. Tosty niczym morskie fale

Posiłki fit nadal są na topie, a do tego dochodzi jeszcze magia koloru. Błękitne tosty z superfoods #mermaidtoast idealnie wkomponowują się w kulinarne trendy 2017…

#Mermaidtoast – nowy trend kulinarny podbija Instagram. Tosty niczym morskie fale

Posiłki fit nadal są na topie,  a do tego dochodzi jeszcze magia koloru. Błękitne tosty z superfoods #mermaidtoast idealnie wkomponowują się w kulinarne trendy 2017.

 

Jeszcze nie tak dawno tosty z awokado były śniadaniową obsesją i zalewały Instagramowy feed. Teraz przyszedł czas na grzanki w słodkiej odsłonie,  z dodatkiem odżywczych  superfoods! Do największych trendów kulinarnych  tego roku należą dania w kolorach tęczy, które można wyczarować za pomocą naturalnych barwników. Magiczne kolory możesz wykonać sama,  dzięki produktom, które znajdują  się w każdym sklepie. Świetną alternatywą dla kawy jest różane latte, które przygotujesz przy pomocy buraka. Pamiętacie #Unicorntoast? Do ich zrobienia wykorzystano mrożone jagody, kurkumę i algi.

 

Blogerka i fotografka Adeline Waugh (@vibrantandpure) wymyśliła nowy trend, jakim są #MermaidToast, czyli po prostu „syrenkowe tosty”. Trzeba przyznać, że kanapki wygadają magicznie, przywodzą na myśl  bajeczną rafę koralową i oceaniczne fale. Wszystko dzięki niebieskiej spirulinie i zielonej chlorelli, wymiszanych z serkiem migdałowym. Jeśli tostami chcemy podzielić się na Instagramie możemy posypać je gwiazdkami, pałatkami lub  kurkumą. Tosty wyglądają tak bajecznie, że aż szkoda je jeść! 😉

 

Mermaid toast – przepis

 

Przygotowując smarowidło na syrenkowe tosty możesz użyć zwykłego, naturalnego serka na chleb, serka homogenizowanego, twarożków z migdałów i orzechów nerkowca bądź mleka kokosowego. My zdecydowaliśmy na ostatni wariant.

 

Składniki:

 

tosty z ciemnego pieczywa
1 mała puszka mleka kokosowego (schłodzonego wcześniej w lodówce)
1/2 łyżeczki spiruliny
1/2 łyżeczki chlorelli
kilka kropel syropu klonowego
kurkuma

 

Przygotowanie:

 

Otwórz puszkę schłodzonego mleczka kokosowego i wydobądź z niej gęsty krem. Podziel go na dwie części i przełóż do dwóch osobnych nauczyć. W jednym naczyniu wymieszaj mleko kokosowe ze spiruliną, w drugim z chlorellą. Teraz pozostaje już tylko wysmarować kanapkę dwoma smarowidłami, tworząc z nich morskie fale. Dla smaku skrop tosty syropem klonowym, a dla lepszego efektu wizualnego posyp je kurkumą lub gwiazdkami.

 

 

 

 

 

 

 

Fot: @vibrantandpure

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *