Fioletowy chleb to nowy superfood?
Fioletowy chleb okrzyknięty został nowym superfood i to na pewno nie ze względu na swój jagodowy kolor. Jedną z zalet nowego pieczywa jest to, że trawi się o 20% dłużej niż zwykły chleb, oprócz tego posiada antyoksydanty, nie podnosi poziomu cukru w organizmie i składa się wyłącznie z naturalnych, odżywczych składników. Najważniejsze jednak jest to, że posiada niski Indeks Glikemiczny. To wszystko brzmi bardzo zachęcająco. Skąd jednak ten dość nietypowy dla pieczywa kolor. Profesor Weibiao tłumaczy, że swój kolor zawdzięcza on dodanym do pieczywa antocyjanidom z czarnego ryżu. Jest to grupa związków chemicznych, bezcukrowych odpowiedników antocyjanów, które po pierwsze zmieniły kolor chleba, a po drugie sprawiły, że w efekcie końcowym jest on zdrowszy. Wszystko wskazuje na to, że mamy do czynienia z nowym rodzajem pieczywa, po który będziemy mogli sięgać bez wyrzutów sumienia. Ktoś z Was chciałby go spróbować.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!