SZUKAJ
Zdrowie
1

Nasiona bazylii vs nasiona chia. Mamy nowy super food ?

Nasiona bazylii powoli stają się coraz większą konkurencją dla dobrze wszystkim znanym nasion chia. Występują wyłącznie w czarnej barwie i są nieco dłuższe, niż ich kuzyn z Meksyku.

Nasiona bazylii vs nasiona chia. Mamy nowy super food ?

Nasiona bazylii powoli stają się coraz większą konkurencją dla dobrze wszystkim znanym nasion chia. Występują wyłącznie w czarnej barwie i są nieco dłuższe, niż ich kuzyn z Meksyku. Bazylia rośnie w okolicach Morza Śródziemnego i w Azji – w Indach jest najbardziej popularna. Stosowana jest w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej.

W innych krajach może występować pod nazwami: sabja”, „falooda”, „tulsi”, „selashi”, „turmaria’ i „Thai holy basil”. Nasiona bazylii stosuje się podobnie, jak ziarenka chia. Czy można je zaliczyć do produktów super food? Sprawdźcie ich właściwości i oceńcie sami. Nasiona bazylii posiadają w składzie kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, beta – karoten, witaminę A, C, K oraz mnóstwo antyoksydantów. Co je wyróżnia? Po wymieszaniu z płynem już po chwili stają się pięciokrotnie większe i zyskują żelową konsystencję. Są o wiele tańsze od swoich amerykańskich kuzynków i można je nabyć tylko w eko sklepie. Jak je spożywać? Mamy wiele możliwości, w formie puddingu, jako dodatek do koktajli, jogurtów, owsianki. Na bazie nasion bazylii możesz przygotować  również napój energetyczny, dodając łyżkę ziaren do szklanki wody kokosowej, z dodatkiem soli oraz soku z limonki.

Właściwości nasion bazylii

1. Nasiona bazylii zawierają polifenole i flawonoidy, które są naturalnymi i bardzo efektywnymi przeciwutleniaczami.
2. Mają wysoki poziom beta karotenu, luteiny, zeaksantyny, witaminy A, witaminy K i witaminy C.
3. Są niskokaloryczne i wolne od cholesterolu.
4. Stanowią źródło żelaza 40% RDA na 100 gram, a do tego :manganu, potasu, miedzi, wapnia, magnezu.
5. Wywołują efekt chłodzenia, dlatego można dodawać  do zimnych napojów.
6. Zwalczają przeziębienia, bóle gardła, katar i choroby układu oddechowego.
7. Wspomagają trawienie i łagodzą zaparcia.
8. Zaleca się je spożywać osobą zestresowanym, bo uspokajają i poprawiają nastrój.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 1 komentarz

  • Ryszard Wilkans pisze:

    ’Są o wiele tańsze […] i można je kupić tylko w eko sklepie.’

    Szukam tych nasion już jakiś czas i nigdy nie widziałem ich w sklepach z eko żywnością, ani u dostawców z Azji. Niedaleko mnie jest bazar na którym można dostać dosłownie wszystko w temacie zdrowej żywności: spiruliny, miąższe z aloesu, komosy ryżowe, oleje zimnotłoczone rożnych producentów, owoce (mango, marakuja) tak dobre jak w tajlandii (serio) repertuar dużo bogatszy niż w ekoszopach, same nasiona i bakalie zajmują całe jedno stoisko. Właściciel 30 lat w branży, mega ogarnięty o czym świadczy jakość sprzedawanych przez niego towarów, mówi że te nasiona są praktycznie nie do zdobycia i pojawiają się na rynku bardzo rzadko i wtedy faktycznie są bardzo tanie.

    Z mojego rozeznania wynika, że jedynym pewnym źrodłem dostawy tych nasion jest TRS (UK), cenowo wychodzi to około 3krotnie drożej na kilogramie niż nasiona Chia.

  • Zostaw komentarz

    Chcesz wyrazić swoją opinię ?
    Zostaw odpowiedź!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *