SZUKAJ
Zdrowie
0

Naturalne probiotyki na siedem sposobów. Jeszcze więcej szczepów dobrych bakterii w jednym produkcie

Przeprowadzone badania wykazują, że codzienna suplementacja probiotykami jest bardzo ważna dla naszego zdrowia, w szczególności dla jelit i ogólnej odporności całego organizmu. Oto siedem sposobów na pozyskanie pysznych probiotyków, w sposób naturalny bez konieczności sięgania po apteczne suplementy…

Naturalne probiotyki na siedem sposobów. Jeszcze więcej szczepów dobrych bakterii w jednym produkcie

Przeprowadzone badania wykazują, że codzienna suplementacja probiotykami jest bardzo ważna dla naszego zdrowia, w szczególności dla jelit i ogólnej odporności całego organizmu. Oto siedem sposobów na pozyskanie pysznych probiotyków, w sposób naturalny bez konieczności sięgania po apteczne suplementy. Dodatkową korzyścią z jedzenia i picia naturalnych probiotyków jest fakt, że zawierają one więcej szczepów pożytecznych bakterii, niż te, które dostępne są w sklepach. Zobaczcie, gdzie znaleźć naturalne szczepy dobry bakterii.

1

Kombucha

Kombucha (kombucza), inaczej grzyb herbaciany (lub grzybek japoński), to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, na bazie której przygotowuje się napój z kombuchy. Jego właściwości zdrowotne docenili już w starożytności. Nic dziwnego – zawiera on liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk (jest go najwięcej), magnez, wapń, żelazo i miedź. W składzie napoju z kombuchy można znaleźć również alkohol, kofeinę, cukier i inne substancje.

kombucha-1074594_640

2

Kiszona kapusta

Kiszone kapusta jest źródłem kwasu mlekowego – powstałej w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.

Fot: nourishingplot.com

kiszona kapusta

3

Kimchi

Kimchi to bardzo popularna w Korei przystawka, która towarzyszy wszystkim posiłkom w ciągu dnia. Możemy spotkać wiele wariantów tej kiszonki, a jej skład zależy od regionu kraju i od pory roku. Najczęściej głównymi składnikami kimchi są: kapusta pekińska, czosnek, ostra papryka i cebula. Kimchi jest doskonałym źródłem witamin, przede wszystkim witaminy C, oraz probiotyków. Wspomaga pracę jelit i wzmacnia system odpornościowy, a dzięki zawartości czosnku i imbiru ma dodatkowo działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

kimchi-709607_640

4

Zupa miso

Zupa miso wykazuje dobroczynne działanie na nasz układ trawienny, korzystnie działa na krew i system odpornościowy. Stwierdzono, że jej spożywanie zmniejszyło w Japonii skutki choroby popromiennej. Również uważa się w makrobiotyce, że jest korzystna podczas terapii chorób onkologicznych.

miso-soup-749368_640(1)

5

Pikle

Fermentowane pikle są nie tylko doskonałym źródłem probiotyków, ale są również bardzo łatwe do przygotowania w domu.

Fot: realfoodfamily.com

pikle

6

Jogurt naturalny

Jogurty naturalne zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych, które regulują pracę jelit. Odbudowują florę bakteryjną po kuracji antybiotykowej oraz podnoszą odporność. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wynika, że osoby, które codziennie spożywają jogurt probiotyczny mają we krwi pięć razy więcej gamma – interferonu, czyli substancji, która pobudza układ odpornościowy do walki z zakażeniami niż ci, którzy jogurtu nie jedli.

/jogurt/

7

Kefir

Kefir ( fermentowany napój mleczny), podobnie jak jogurt może pochwalić się wysoką zawartością probiotyków. Nie tylko chroni nasze jelita, ale również zwiększa wchłanianie wapnia, żelaza, fosforu i innych pierwiastków. Musimy jednak pamiętać,  by wybierać kefir naturalny, bez dodatku cukru, gdyż to właśnie jest sprzymierzeńcem chorobotwórczych zarazków i grzybów, które dzięki niemu szybciej się namnażają.

Greek yogurt in a glass jars with spoons on wooden background

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!