SZUKAJ
Zdrowie
0

Naukowcy potwierdzają – Piwo jest zdrowe!

Od tego momentu, jeśli ktoś zarzuci Ci, że piwo ma szkodliwy wpływ na Twoje zdrowie, sięgnij po któryś z poniższych argumentów i ciesz się smakiem złocistego trunku bez kąśliwych uwag jego przeciwników…

Od tego momentu, jeśli ktoś zarzuci Ci, że piwo ma szkodliwy wpływ na Twoje zdrowie, sięgnij po któryś z poniższych argumentów i ciesz się smakiem złocistego trunku bez kąśliwych uwag jego przeciwników. Pani i Panowie długo czekali na owe naukowe odkrycie. Już wcześniej udało się dowieść, że regularne spożywanie piwa, w rozsądnych ilościach nie jest dla nas szkodliwie, a nawet może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jeśli jesteś piwoszem, nie będziesz miała problemu, by przyswoić i zapamiętać wyniki przytoczonych badań. Jesteśmy wręcz pewni, że będziesz znała je na pamięć 😉

piwo

Piwo ma właściwości przeciwzapalne

Podstawowym składnikiem piwa jest chmiel. Poza tym, to właśnie on oprócz tego, że nadaje mu specyficznego, roślinnego smaku, to ma jeszcze właściwości zdrowotne. W medycynie ludowej chmiel stosowany był jako preparat uspokajający oraz antybakteryjny. Najnowsze badania potwierdziły również, że mam on właściwości przeciwzapalne. Naukowcy udowodnili, że chmiel spożywany wraz z piwem blokuje rozwój stanu zapalanego, ponieważ niszczy związki przyczyniające się do powstawania zapaleń.

piwo

Piwo wzmacnia kości

Dotychczas pewnie słyszałaś, że dla zachowania zdrowych i mocnych kości najważniejsze jest mleko i produkty mleczne, gdyż zawierają dużo wapnia. Mogłabyś jednak również dobrze wypić kufel piwa. Na podstawie wyników badań, uwzględnionych w raporcie International Journal of Endocrinology ustalono, że umiarkowane spożywanie alkoholu prowadzi do zwiększenia gęstości kości, gdy tym alkoholem jest piwo lub wino. Oznacza to, że korzystny wpływ na układ kostny ma nie tylko sam alkohol, ale i składniki wchodzące w skład obydwu trunków. Udowodniono również, że krzem ma znaczenie w tworzeniu się kości.

Piwo wzmacnia mięsień sercowy

Badania potwierdzają również, że spożywanie piwa w umiarkowanych ilościach, ma taki sam wpływ na pracę serca jak lampka czerwonego wina. Włoscy naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie piwa zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca o 31 proc. Wystarczy pić jedno piwo dziennie o zawartości 5 proc. alkoholu. Trzeba pamiętać, że im więcej wypitego piwa, tym mniejsze są jego działania prozdrowotne. Umiar zawsze jest wskazany.

piwo

Piwo może zapobiegać nowotworom

Zdaniem naukowców, gorzkie kwasy zawarte w chmielu zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty. Flawonoidy, a przede wszystkim xanthohumol skutecznie walczą z wolnymi rodniami, które przyczają się nie do tylko do rozwoju nowotworów gruczołu krokowego, ale również do innych poważnych chorób. Niemieccy badacze potwierdzili, ze te same substancje zmniejszają ryzyko nowotworu raka piersi u kobiet. Okazuje się zatem, że orzeźwiający napój na bazie chmielu może skutecznie dbać o zdrowie.

Piwo zapobiega kamieniom nerkowym

Ta informacja nie powinna być żadnym odkryciem. Z badań wynika, że 2 spośród 10 mężczyzn będzie kiedyś miało kamicę nerkową. Amerykańcy nefrolodzy dowiedli, że regularne picie piwa zmniejsza prawdopodobieństwo występowania tego schorzenia. Mając do wyboru słodzone napoje gazowe lub piwo, zawsze warto wybrać drugi wariant. Gdyż zwykłe napoje słodzące zwiększają ryzyko wystąpienia kamicy o 20 proc, a piwo zmniejsza je o ponad 30 proc. Wybór chyba jest prosty.

Piwo wspomaga trawienie

Zauważyłyście, że po zjedzeniu sytego posiłku i po wypiciu jednego kufla piwa , uczucie ciężkości i przejedzenie szybciej znika. Dzieję się tak dlatego, że chmielowy napój stymuluje wytwarzanie soków żołądkowych, co natomiast przyśpiesza trawienie. W piwie jest wiele substancji sprzyjających szybkiemu rozkładowi spożywanego pokarmu. Wpływają one dobrze nie tylko na pracę kwasów żołądkowych, ale i stymulują enzymy trzustki, jak i pobudzają inne mechanizmy, majce znaczenie dla metabolizmu człowieka.

piwo

Piwo może zapobiegać chorobie Alzheimera

Naukowcy z Uniwersytetu Loyola w Chicago odkryli, że spożywanie piwa w niewielkich ilościach o 23 proc. redukuje prawdopodobieństwo rozwoju choroby Alzheimera i demencji. Jak się okazuje krzem w piwie, chroni mózg przed pojawieniem się związków odpowiedzialnych za występowanie chorób zaburzających funkcje poznawcze. Ponadto cholesterol znajdujący się w piwie zmniejsza ryzyko wystąpienia otępienia i choroby Alzheimera. Twój mózg podziękuje Ci za regularne spożywanie piwa.

Piwo wyszczupla

Tym razem obalamy jeden z najbardziej zasłyszanych mitów dotyczących piwa. Badania dowodzą, że w piwie wstępuje składnik, który hamuje przyrost masy ciała. Rybozyd nikotynamidu, bo tak się on nazywa, to „cudowna cząsteczka”, która może zapobiegać nie tylko otyłości, ale też cukrzycy. Wyniki badań przytoczone przez magazyn „Journal of Cell Metabolism” donoszą, że myszy karmione rybozydem nikotynamidu miały większą wytrzymałość i i więcej energii niże te zwierzęta, które go nie dostawały…

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *