Trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez chociażby jednego jaka. Są symbolem życia, stanowią cenne źródło biała oraz skarbnicę niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin. Lubimy je nie tylko za smak, ale również za to, że możemy je przyrządzać na różne sposoby. Jaja w polskiej kuchni są praktycznie nie do zastąpienia. Dziś przedstawimy Wam ich nietypowe zastosowanie. Dzięki temu jeszcze bardziej je docenicie i będziecie po nie sięgać nie tylko w kuchni.
Jajka idealnie nadają się do przygotowania maseczki do twarzy. Nie każdego stać na wizyty w salonie piękności. Jeśli chcesz trochę o siebie zadbać nie wydając dużo pieniędzy, sięgnij po jajko. Przy suchej cerze wymagającej nawilżenia należy ubić białko i nałożyć je na twarz, przy tłustej dodać do białka kilka kropel soku z cytryny lub trochę miodu . Do cery normalnej stosuje się ciało jajko. Ubij i nałóż na twarz, odczekaj 30 minut i zmyj. Zobaczysz jak dobrze podziała na Twoją skórę taka maseczka.
Zrób klej – biała można z powodzeniem wykorzystać do sklejenia papieru lub cienkiej tektury.
Dodaj do kompostu – skorupki jajek wspaniale wzbogacają kompost, ponieważ zawierają duże ilości wapnia, który jest potrzebny roślinom do rozwoju. Skrusz skorupki zanim wrzucisz je do kompostu, wówczas szybciej się rozłożą.
Podlej rośliny – nie wylewaj wody, w której gotowałeś jajka. Kiedy ostygnie podlej nią rośliny. Taka woda zawiera wiele substancji odżywczych.
Zrób pojemnik na kiełkujące rośliny – wysiej nasiona w skorupkach od jajek. Włóż skorupki do kartonowego pudła, napełnij każdą z nich ziemią i wciśnij nasionka. Skorupka dostarczy kiełkującej roślinie dodatkowych substancji odżywczych. Kiedy rośliny będą miały wysokość około 7 centymetrów, należy je przesadzić do ogrodu. Przed włożeniem do ziemi wyjmij je ze skorupek. Skorupki pognieć i wyrzuć na kompost lub rozsyp w ogrodzie.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!