Kwasy tłuszczowe omega- 3 i omega -6 zaliczają się d niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Wspierają układ odpornościowy organizmu, pracę mózgu i układu nerwowego oraz utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu o w organizmie, dlatego są tak istotne dla naszego zdrowia.
Źródłem tych kawasów są ryby morskie i owoce morza, a ponieważ organizm człowieka nie może ich samodzielnie wytworzyć, dobra dieta to podstawa. Ci, którzy nie lubią ryb, powinni rozważyć wprowadzenie do swojego jadłospisu oleju lnianego. Jest on lekko cierpki w smaku, ale świetnie się komponuje na zimno z białym serem, kaszą, ziemniakami w mundurkach, śledziami, zieloną sałatą i surówkami z dodatkiem cebuli lub czosnku.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!