Od dawien dawna ryż stosuje się jako naturalny środek do leczenia dolegliwości trawiennych, poczynając od niestrawności, a kończąc na schyłkowości jelita grubego (zapalenie uchyłka). Po raz pierwszy dieta ryżowa została opracowana w 1939 roku na Uniwersytecie Duke w Stanach zjednoczonych przez doktora Waltera Kempnera – potwierdził on założenie, że ryż od wieków pomaga i jest stosowany w walce z otyłością. Z obserwacji wynika, że ludzie na całym świecie spożywający ryż jako główne źródło pożywienia nie mają problemów z otyłością, nadciśnieniem, chorobami serca i cukrzycą.
Dieta ryżowa to dieta jednoskładnikowa, której głównym celem jest oczyszczanie organizmu z toksyn i uregulowani poziomu glukozy we krwi. Po samej nazwie można się domyślić, że jej bazę stanowi ryż brązowy. Jest on cennym źródłem błonnika, który zapewnia nam uczucie sytości na dłużej, reguluję pracę przewodu pokarmowego i wymiata z organizmu wszelkie toksyny. Dodatkowo brązowy ryż obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, dzięki dużej zawartości potasu i małej ilości sodu usuwa nadmiar wody z tkanek. Brązowy ryż jest również bogatym źródłem witaminy z grypy B B: B1, B2, B6, a także witamin: PP, K i E, jak również pierwiastków, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo, wapń i fosfor.
Jak stosować dietę ryżową ?
Najbardziej popularna jest 3-dniowa dieta ryżowa. W czasie jej trwania na śniadanie, obiad i kolację spożywam się wyłącznie brązowy ryż, ugotowany bez dodatku soli albo uprażony w piekarniku. Możemy go ewentualnie posypać. zieloną pietruszką lub niewielką ilością innych ziół. Nie można zapomnieć o tym, że jedna torebka ryżu zawiera ok. 200 kcal, a minimum, jakie można dostarczyć do organizmu to 100 kcal. Dodatkowo można pić tylko wodę i napary ziołowe .Tak skomponowaną dietę ryżową można powtórzyć dopiero po upływie trzeciego miesiąca.
Mamy jeszcze możliwość innego rodzaju diety ryżowej, w której nadal dominującym produktem w jadłospisie jest ryż, jednak znajdują się w nim znaleźć również rośliny strączkowe, gruboziarniste produkty zbożowe i białe mięso. Wartość energetyczna posiłków powinna wynosić ok. 1300-1500 kcal. Tak ułożoną dietę można stosować 7-21 dni.
Czy dieta ryżowa jest zdrowa?
Dieta ryżowa w wersji 3-dniowej nie jest w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Co prawda dostarcza ona organizmowi spore ilości błonnika, ale brakuje wielu innych składników, przede wszystkim białka, tłuszczu, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin C, A, D. W związku z tym stosowana dłużej niż 3 dni, może doprowadzić do spustoszenia organizmu.
Czy dieta ryżowa jest dobra na odchudzanie?
Dieta oparta na ryżu jest dobrym pomysłem na odchudzanie. W końcu w krajach, gdzie podstawą żywienia jest ryż, praktycznie nie istnieje problem nadwagi. Tempo chudnięcia na diecie ryżowej to zazwyczaj około 0,5 kg dziennie.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!