SZUKAJ
Zdrowie
0

Odetchnij pełną piersią. Co jeść, by chronić układ oddechowy?

Dzień po dniu, minuta po minucie, układ oddechowy dostarcza nam życiodajnego tlenu. Owce i warzywa są największymi sojusznikami w zwalczaniu infekcji tego układu i zachowaniu zdrowych, sprawnych płuc…

Odetchnij pełną piersią. Co jeść,  by chronić układ oddechowy?

Dzień po dniu, minuta po minucie, układ oddechowy dostarcza nam życiodajnego tlenu. Owce i warzywa są największymi sojusznikami w zwalczaniu infekcji tego układu i zachowaniu zdrowych, sprawnych płuc. Włączmy je do naszego jadłospisu, aby móc oddychać lekko i swobodnie.

Nasz układ oddechowy jest skomplikowanym systemem, który pobiera tlen z powietrza i dostarcza go do krwiobiegu oraz doprowadza dwutlenek węgla. Powietrze, wydychane przez nos i usta, przechodzi przez płuca i tchawicę i oskrzela, aż na końcu dociera do pęcherzyków płucnych. Pęcherzyki, oplecione siecią drobnych naczyń krwionośnych, są miejscem wymiany. Krew pobiera tlen, zostawiając dwutlenek węgla, produkt uboczny działalności komórek ciała. Układ oddechowy oczyszcza się sam. Drobne włoski znajdujące się w nosie tworzą filtr, który zatrzymuje kurz oraz inne cząstki, wyciągnięte z powietrza. Tchawica jest pokryta śluzem, który również wyłapuje wydychanie zanieczyszczenia.

 

W

szystko, co najlepsze

Niektóre produkty spożywcze są szczególnie bogate w składniki chroniące nasz układ oddechowy. Oto wybór najlepszych źródeł:

Witamina C
Świeże owoce (zwłaszcza cytrusowe) i warzywa oraz soki owocowe i warzywne są bogatym źródłem tej witaminy.
Witamina A
Tran, przetwory mleczne, szpinak, wątroba, marchew, morele i margaryna.
Witamina E
Oleje z nasion (np. kukurydzy), otręby zbożowe, oliwa z oliwek, awokado, gruszki, musli, orzechy, zielone warzywa liściaste, pełnoziarniste pieczywo, kasze i żółtka jajek.
Beta – karoten
Bogatym jego źródłem są pomarańcze, czerwone, żółte i ciemnozielone owoc, a także warzywa – na przykład marchew, czerwona papryka, szpinak, mango, brzoskiwinie,oraz morele.
Magnez
W sposób naturalny obecny jest w przetworzonych płatkach zbożowych i warzywach, w orzechach i pełnoziarnistym pieczywie.
Cynk
Znajdziemy go w dużych ilościach w chudym mięsie, wątrobie, owocach morza (zwłaszcza ostrygach) żółtkach jajek, płatkach zbożowych i nasionach roślin strączkowych.

T

radycyjne środki

Od dawna wiadomo, że takie rośliny, jak czosnek czy cebula, zawierają substancje wspomagające obronę organizmu przed chorobami. Niektóre rozszerzają zwężone z powodu choroby drogi oddechowe.

Czosnek , cebula i inne rośliny z rodziny czosnkowatych są bogate w substancje zwalczające wirusy, dlatego od wieków stosowano te warzywa w roli leków. Dziś wiemy, że zawierają związki chemiczne, które oddziaływają na drogi oddechowe, oczyszczając je i sprzyjając odkrztuszaniu.
Aby ułatwić odkrztuszanie zalegającej wydzieliny, można także spróbować imbiru. Zjedzenie jednej ostrej papryki powoduje zwiększenie wydzielania śluzu oraz łzawienie. Taka wzmożona produkcja wodnistej wydzieliny ułatwia często oczyszczenie zwężonych przez chorobę przewodów łozowych czy zapchanego gęstym katarem nosa.
Specjalne napary z takich roślin, jak prawoślaz czy żywokost, przynoszą ulgę przy suchym kaszlu. Ból oraz podrażnienie łagodzi napój zawierający miód. Witamina C,  która znajduje się między innymi w soku z czarnych porzeczek i w cytrynach, pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *