Dzień po dniu, minuta po minucie, układ oddechowy dostarcza nam życiodajnego tlenu. Owce i warzywa są największymi sojusznikami w zwalczaniu infekcji tego układu i zachowaniu zdrowych, sprawnych płuc. Włączmy je do naszego jadłospisu, aby móc oddychać lekko i swobodnie.
Niektóre produkty spożywcze są szczególnie bogate w składniki chroniące nasz układ oddechowy. Oto wybór najlepszych źródeł:
Od dawna wiadomo, że takie rośliny, jak czosnek czy cebula, zawierają substancje wspomagające obronę organizmu przed chorobami. Niektóre rozszerzają zwężone z powodu choroby drogi oddechowe.
Czosnek , cebula i inne rośliny z rodziny czosnkowatych są bogate w substancje zwalczające wirusy, dlatego od wieków stosowano te warzywa w roli leków. Dziś wiemy, że zawierają związki chemiczne, które oddziaływają na drogi oddechowe, oczyszczając je i sprzyjając odkrztuszaniu.
Aby ułatwić odkrztuszanie zalegającej wydzieliny, można także spróbować imbiru. Zjedzenie jednej ostrej papryki powoduje zwiększenie wydzielania śluzu oraz łzawienie. Taka wzmożona produkcja wodnistej wydzieliny ułatwia często oczyszczenie zwężonych przez chorobę przewodów łozowych czy zapchanego gęstym katarem nosa.
Specjalne napary z takich roślin, jak prawoślaz czy żywokost, przynoszą ulgę przy suchym kaszlu. Ból oraz podrażnienie łagodzi napój zawierający miód. Witamina C, która znajduje się między innymi w soku z czarnych porzeczek i w cytrynach, pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!