Olej kokosowy jest znaczne mniej kaloryczny niż inne tłuszcze, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i zapobiega otyłości. W niektórych regionach Azji to właśnie on jest głównym źródłem tłuszczów. Zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów. Podczas, gdy wiele olejów bywa wrażliwych na temperaturę, tracąc przy tym swoje najkorzystniejsze substancje, olej kokosowy jest niezwykle trwały. Ma również wpływ na zwiększenie naszej wytrzymałości fizycznej oraz wzmocnienie układu odpornościowego, co jest szczególnie polecane w okresie, gdy pogoda bywa zdradliwa i jesteśmy wówczas narażeni na rozmaite infekcje. Ponadto zabija grzyby, wirusy i chorobotwórcze drobnoustroje. Chroni przed miażdżycą, wspomaga nerki, stymuluje funkcjonowanie tarczycy i zapobiega chorobom wątroby. Warto go dodawać do sosów, sałatek i ciast. Ma lekko orzechowy, delikatny aromat, dzięki czemu jest uniwersalnym dodatkiem zarówno do dań słodkich i słonych.
I
le oleju powinno się przyjmować?
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!