SZUKAJ
Kulinaria
0

Opiekany kozi ser i sałatka z kolendrą

Opiekany kozi ser i sałatka z kolendrą to idealne danie na lunch czy lekką kolację. Duża zwartość wapnia w tej fantazyjnej potrawie gwarantuje zdrowe i mocne kości oraz zęby…

Opiekany kozi ser i sałatka z kolendrą

 

Opiekany kozi ser i sałatka z kolendrą to idealne danie na lunch czy lekką kolację. Duża zwartość wapnia w tej fantazyjnej potrawie gwarantuje zdrowe i mocne kości oraz zęby. Aksamitny kozi ser jest łagodnie przysmażony i podany na liściach sałaty, przyprawianych kolendrą. Ostrzejszy smak grejpfruta i oliwek dopełnia aromatu tej prostej, aromatycznej sałatki.

 

Składniki:

100 g okrągłego koziego sera, pociętego na grubsze plastry;
75 g rukwi wodnej
1 różowy grejpfrut, obrany, podzielony na ćwiartki
15 czarnych oliwek bez pestek

Sos do sałatki:

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki soku limonki
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej,

Czarny pieprz,
Szczypta cukru.

 

Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzenie: 10 minut
2 porcje

1. Rozgrzej grillowaną patelnie, ułóż na niej ser i smaż łagodnie 2-3 minuty, przewracając raz, aby obie strony delikatnie się zarumieniły.
2. Ułóż rukiew na płytkim talerzu. Na listkach połóż ser, ćwiartki grejpfruta i oliwki.
3. Wymieszaj składniki sosu i polej nimi sałatkę. Podawaj od razu. Możesz  posypać całość  startą skórką limonki.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!