Opiekany kozi ser i sałatka z kolendrą to idealne danie na lunch czy lekką kolację. Duża zwartość wapnia w tej fantazyjnej potrawie gwarantuje zdrowe i mocne kości oraz zęby…
Opiekany kozi ser i sałatka z kolendrą to idealne danie na lunch czy lekką kolację. Duża zwartość wapnia w tej fantazyjnej potrawie gwarantuje zdrowe i mocne kości oraz zęby. Aksamitny kozi ser jest łagodnie przysmażony i podany na liściach sałaty, przyprawianych kolendrą. Ostrzejszy smak grejpfruta i oliwek dopełnia aromatu tej prostej, aromatycznej sałatki.
Składniki:
100 g okrągłego koziego sera, pociętego na grubsze plastry;
75 g rukwi wodnej
1 różowy grejpfrut, obrany, podzielony na ćwiartki
15 czarnych oliwek bez pestek
Sos do sałatki:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki soku limonki
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej,
Czarny pieprz,
Szczypta cukru.
Przygotowanie: 10 minut Przyrządzenie: 10 minut 2 porcje
1. Rozgrzej grillowaną patelnie, ułóż na niej ser i smaż łagodnie 2-3 minuty, przewracając raz, aby obie strony delikatnie się zarumieniły. 2. Ułóż rukiew na płytkim talerzu. Na listkach połóż ser, ćwiartki grejpfruta i oliwki. 3. Wymieszaj składniki sosu i polej nimi sałatkę. Podawaj od razu. Możesz posypać całość startą skórką limonki.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!