SZUKAJ
Kulinaria
0

Popraw swoją odporność i wypróbuj przepis na zupę z pora

Por, co prawda nie zachęca do całowania, nie jest to również warzywo, które gości na naszych polskich stołach dość często. Jednak dobrze jest go umieścić w swoim jadłospisie, szczególnie w okresie wzmożonych infekcji…

Popraw swoją odporność i wypróbuj przepis na zupę z pora

Por, co prawda nie zachęca do całowania, nie jest to również warzywo, które gości na naszych polskich stołach dość często. Jednak dobrze jest go umieścić w swoim jadłospisie, szczególnie w okresie wzmożonych infekcji. Działa podobnie jak czosnek i pomoże nam zwalczyć przeziębienie. Jeśli czujesz, że coś Cię bierze wypróbuj przepisz na pyszną zupę z pora.

Składniki:
3 – 4 pory,
4 łyżki masła (można zastąpić oliwą z oliwek),
1 l wywaru z kury,
½ szklanki gęstej jogurtowej śmietany,
sól,
pieprz,
10 łyżek startego żółtego sera.

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy masło. Pory myjemy, kroimy w plastry i szklimy na maśle, mieszając od czasu do czasu. Po upływie kilku minut zalewamy wrzącym wywarem z kury, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Zdejmujemy garnek z ognia. Całość przecieramy przez sito. Do gorącej, ale nie wrzącej zupy dodajemy śmietanę . Potrawę podajemy posypaną tartym serem.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!