Patison to najbardziej kosmiczny twór w świecie warzyw. Nie dość, że wyglądem przypomina latający talerz, to jeszcze wybornie smakuje. W Polsce patison to warzywo mniej znane niż kabaczki i cukinie. A szkoda, bo patison jest bardzo zdrowy.
Bogaty w witaminy składniki mineralne, w jego miąższu obecne są duże ilości beta – karotenu i witaminy z gruby B oraz witaminy C. Tej ostatniej jest w patisonie 5 razy więcej niż w ogórku. Spośród składników mineralnych na uwagę zasługują potas, wapń, fosfor, żelazo oraz magnez. Dietetycy cenią jego wysokie wartości odżywcze- kompleks witamin z grupy B i magnezu działa ochronnie na układ nerwowy i łagodzi skutki codziennego stresu.
Składniki:
10 małych patisonów
60 dag pomidorów
3 łyżeczki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu pomidorowego
Sól
Pieprz
Sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Oliwę podgrzać w garnku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z sosem pomidorowym i rozgrzaną oliwą. Pomidory umyć, sparzyć o brać ze skórki. Pokroić w ósemki, przyprawić solą i pieprzem. Dodać do sosu i chwilę gotować. Patisony umyć, obrać ze skórki, natrzeć cytryną, pokroić na ćwiartki i włożyć do sosu pomidorowego. Gotować pod prysznicem 15 minut. Po tym czasie odkryć garnek odparować sos. Gdy stanie się gęsty, doprawić solą i pieprzem.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!