Cukinia jest odmianą dyni, ale jest do niej nie podobna. Przypomina raczej przerośniętego ogórka. Cukinia to warzywo ciągle niedoceniane w polskiej kuchni, za to Włosi nie mogą się bez niej obejść. Nic dziwnego, gdyż cukinia pochodzi z Włoch – to odmiana botanicznej dyni zwyczajnej. Jej polska nazwa jest fonetycznym zapisem włoskiej nazwy zucchino, czyli mała dynia.
Warto wiedzieć, że cukinia jest jednym z niewielu warzyw, które nie kumulują metali ciężkich – bez obaw mogą ją też jadać małe dzieci i osoby starsze, a także będący na diecie lekkostrawnej i rekonwalescenci po oparciach. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają alkalizująco, zapobiegając zakwaszeniu organizmu. Sprzyja mu dieta boga w produkty mięsne i zbożowe. We wrześniu jak najczęściej powinniśmy po nią sięgać, dlatego dziś prezentujemy Wam przepis na placuszki z cukinii. Zdrowe, szybkie do przygotowania oraz przede wszystkim smaczne.
Do ich przygotowania będzie potrzebować:
4 większe cukinie
2 jajka
garść koperku
jogurt naturalny kremowy
2 szklanki mąki
pieprz, sól, bazylia
olej do smażenie
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!