Planowanie posiłków to pierwszy, a zarazem najważniejszy krok do utraty wagi. Nawet małe dziecko zdaje sobie sprawę, że aby schudnąć należy zadbać o odpowiednią dietę. Podpowiadamy jak robić to z głową.
1. Planowanie posiłków z wyprzedzeniem
W tygodniu mało kto ma sporo wolnego czasu, dlatego nie warto tracić go na zakupy. W weekend skup się na zrobieniu listy posiłków oraz produktów potrzebnych do ich przygotowania. W ten sposób zyskasz nie tylko na czasie, ale również zaoszczędzisz więcej pieniędzy. Idąc na zakupy z przygotowaną wcześniej listą, nie wrzucasz do wózka dodatkowych, niepotrzebnych rzeczy.
2. Gotuj w weekend
Chyba każdy się zgodzi, że łatwiej ugotować jest raz, a więcej aniżeli martwić się o to każdego dnia w tygodniu, kiedy nasz grafik i tak jest już wystarczająco napięty. Planowanie posiłków naprawdę nie jest trudne i jak dojedziesz do wprawy to będziesz mieć wolne zarówno w weekend jak i na tygodniu. Przygotuj jedzenie na zapas, pakuj je do pojemników lub słoików i przechowuj je w lodówce. Oczywiście część z nich możesz zamrozić.
Zanim podejmiesz się diety oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne, oczywiście pamiętając by uwzględnić przy tym swoją aktywność fizyczną.
4. Skorzystaj z pomocy
Planowanie posiłków to nie wszystko, staraj się nie przekraczać swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. W tym celu skorzystać z aplikacji MyFitnessPal, która pomoże Ci oszacować kaloryczność danego posiłku.
5. Dystans
Powyższe wskazówki wystarczą. Pamiętaj, że nie jesteś modelką, która musi żyć z kalkulatorem w ręku i dokładnie liczyć mikroskładniki. Nie zapominaj co tak naprawdę jest ważne i z czego naprawdę powinnaś się cieszyć – radość z życia i aktywności daje zdecydowanie większą satysfakcje aniżeli lajki pod zdjęciami. Jedno ciastko czy kawałek pizzy na jakiś czas nie zaszkodzi. Zwłaszcza jeżeli będą to zdrowsze wersje bez dodatkowego tłuszczu czy cukru.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!