SZUKAJ
Kulinaria
1

Pomysł na obiad do pracy: sałatka w słoiku. Proste i sprawdzone przepisy, które pokochasz

Słoiki to idealny sposób na pakowanie zdrowych posiłków chociażby do pracy, które z łatwością zastąpią nam obiad każdego dnia. „Słoje ze względu na swoja budowę oferują dodatkowy system kontroli, stanowiący kluczowy element przy odchudzaniu…

Pomysł na obiad do pracy: sałatka w słoiku. Proste i sprawdzone przepisy, które pokochasz

Słoiki  to idealny sposób na pakowanie zdrowych posiłków chociażby do pracy, które z łatwością zastąpią nam obiad każdego dnia. „Słoje ze względu na swoja budowę oferują dodatkowy system kontroli, stanowiący kluczowy element przy odchudzaniu, bądź zmianie sposobu odżywiania na zdrowszy” – podkreśla dietetyk i rzecznik Akademii Żywienia i Dietetyki Torey Jones.

 

saltaka

 

Sałatka w słoiku to genialne rozwiązanie dla osób, które wolą same przygotowywać swoje posiłki do pracy, nie dość, że posiłek prezentuje się nim iście designersko, to możemy być pewni, że zawartość w trakcie transportu pozostanie na swoim miejscu. Składniki się nie wymieszają, nie podejdą wodą  i co najważniejsze nie wylądują w naszej torebce.  Jednak, aby tak się stało kluczowy jest sposób i kolejność w jaki nakładamy poszczególne składniki naszej sałatki. Dressing zawsze powinien być na pierwszym miejscu. Wszystkie ziarna, kasze, białka  powinny znajdować się w następnej kolejności.  Natomiast delikatne zielone warzywa, takie jak sałata i szpinak powinny znajdować się na samej górze, by nie zostały przesiąknięte dressingiem. Oczywiście Twoje obiady mogą być bardziej urozmaicone, kompozycja  składników będzie zależało od tego, czego użyjesz i w jakich ilościach.  Teraz, gdy już wiesz jak powinien być zbudowany  posiłek w słoiku, czas poznać kilka zdrowych przepisów na słoikowe sałatki, które z łatwością odtworzysz we własnej kuchni.  Nawet jeśli nie jesteś fanem sałaty w tych recepturach znajdziesz coś dla siebie.  Zainspiruj się na wiosnę i zmień swoje nawyki na zdrowsze.

 

Słoikowe  Burrito

 

Kto z Was nie lubi burrito? Wersja bez olbrzymiej tortilli, śmietany i sera będzie znacznie łaskawsza dla naszej talii. Nie oznacza to, że ucierpią na tym nasze kubki smakowe. Ta słoikowa propozycja burrito zaspokoi Twój apetyt i zapewni Ci odpowiednią dawkę energii na dalszą część dnia.

Fot: totalbeauty.com

salatka w sloiku 1

Składniki:

3  szklanki  ugotowanej komosy ryżowej

2 ugotowane piersi z kurczaka

1 duży słodki ziemniak pokrojony na małe kawałki

 3 szklanki posiekanej sałaty

5 łyżek jogurtu greckiego

¾ szklanki tartego sera

½ szklanki świeżej kolendry

1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki soku z limonki
Ilość porcji: 5

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj słodkie ziemniaki i podsmaż ze wszystkich stron. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż będziesz mogła wbić w nie widelec. Ostudź. Komosę ryżową polej sokiem z limonki, a  skórę z limonki dodaj do kolendry.

 

Umieść 1 łyżkę jogurtu greckiego na dnie słoika, dodaj dwie łyżki słodkich ziemniaków, następnie 3-4 łyżki komosy ryżowej i 1-2 łyżki sera.  Na sam koniec dodaj sałatkę. Zamknij i przechowuj w lodówce.

 

Prosta sałatka do słoika

 

Dzięki dressingowi porcja tak przygotowanej sałatki zawiera w sobie dużo białka i zdrowych tłuszczy.

 

Fot: totalbeauty.com

prosta salatka w sloiku

 

Sos:

3 łyżki masła migdałowego
1 łyżka ryżowego octu winnego
1/8 łyżeczki soli
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżeczko oleju sezamowego

 Sałatka:

3 szklani mieszanki sałat
1 łodyga selera pokrojona w kostkę
2-3 rzodkiewki, pokrojone na cienkie plastry
1/ 4 zielonego jabłka pokrojona w plasterki ( kąpiel w słonej wodzie uchroni przed owoc przed  brązowieniem)
1/3 szklanki migdałów

 

 

 

Przygotowanie:

Połącz ze sobą wszystkie składniki dressingu i poczekaj aż emulgują. Dodaj dwie łyżki dressingu na sam spód słoika, następnie kolejno poszczególne składniki:  jabłka, rzodkiewki, seler, orzechy włoskie, mieszanka sałatek. Tak przygotowaną sałatkę możesz przechowywać z lodówce szczelnie zamkniętą od 3 do 4 dni.

 

 

Letnia sałatka w słoiku

 

Ta sałatka idealnie sprawdzi się jako posiłek obiadowy w cieplejszy dzień. Przygotujesz ją w zaledwie 20 minut. Mimo, że jest lekka najesz się nią do syta. Nie wierzysz? Spróbuj!  Jeśli nie masz ochoty na wersję wegetariańską dodaj kurczaka. To naprawdę proste!

Fot: totalbeauty.com

 

salatka w sloiku 3Składniki:

Szklanka makaronu Orzo
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
½ szklanki posiekanych świeżych ziół
½ łyżeczki soli koszernej
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ opakowania pomidorków koktajlowych
1 szklanka cukrowego grochu
8 porcji świeżej mozzarelli
5 porcji szpinaku

 

Ilość porcji: 4

 

 

 

 

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i poczekaj aż wystygnie. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, skórki z cytryny i ziół zrób dressing. Rozdziel na cztery porcje. Warstwy kolejnych składnik ułóż w następującej kolejności: pomidorki, orzo, groszek, mozzarella, liście szpinaku. Zakręć pokrywę i przechowuj w lodówce.

 

 

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 1 komentarz

  • Paulina Pola pisze:

    Zawsze na wszystko brakuje czasu, nigdy takiego dania do pracy nie przygotowałam a po pracy zawsze jakis szybki obiad i to najczęściej jest makaron durum z sosem bolońsiim z primo gusto (nie ka chemii w składzie) albo ewentualnie kupuje przecier pomidorowy i robie swój sos.

  • Zostaw komentarz

    Chcesz wyrazić swoją opinię ?
    Zostaw odpowiedź!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *